А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

3 живота спасиха в гинекологията и неонатологията на „Токуда”

16.09.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Бременна жена с близнаци преживя тежко преплитане на червата, но вече се радва на своите малки съкровища, информираха от болницата.

 

3 живота спасиха в гинекологията и неонатологията на „Токуда”Млада жена роди близнаци, след като в 4-тия месец на бременността си претърпя тежка животоспасяваща операция в Токуда Болница София. Малките се родиха преждевременно в осмия месец и сега се намират под интензивно наблюдение в новата семейна стая в отделението по Неонатология, но се чувстват добре и наддават на тегло. Това информираха днес от лечебното заведение.
Младата жена постъпва в Токуда Болница през май по спешност с остри болки в корема след няколкократни опити за диагностициране от други специалисти и уплашена от обсъждана операция за аборт. След откриване на проблема се оказва, че единственият хирург, който поема отговорността да бъде оперирана в това състояние, е д-р Илия Карагьозов, началник на отделение по Гинекология и високорискова бременност в Токуда.
„На другите места ми казаха, че бременността трябва да бъде прекъсната, за да могат да ме оперират и да оживея. Не можех и не исках да повярвам, че това ще се случи”, споделя пациентката.
Свикан е мултидисциплинарен екип от гинеколози, коремни хирурзи и анестезиолози, които успяват да решат проблема с чревната непроходимост и да запазят живота на бебетата и тяхната майка.
Следва цял месец възстановяване, но бременността е запазена и се наблюдава от д-р Росица Колева, специалист по високорискова бременност в гинекологията на Токуда. Лекарските екипи предполагат, че е възможно преждевременно раждане предвид състоянието на майката и затова са извършени два серклажа. Поставени са и медикаменти, които ускоряват развитието на белите дробове на бебетата. В края на август майката е приета за раждане месец и половина преди термина. Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология, подготвя екипите за поемане на недоносените близнаци. Децата са момченце и момиченце и се раждат по 1500 г.
Като чудесно решение за случая идва новообзаведената семейна стая за недоносени бебета, която Неонатологията на Токуда откри преди 2 седмици. Майката има възможност денонощно да бъде до бебетата, които все още са в под интензивно наблюдение в специализираните кувьози.
„Не знам какво бих правила, ако трябваше да съм далече от тях за цял месец. Сега съм с тях всеки ден и те растат пред очите ми”, казва майката и благодари на екипа, който се грижи за любимите и същества.
Близнаците ще останат поне още месец под непрекъснато наблюдение на специализирания екип от неонатолози на японската болница.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология
още от Детска