А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

40% от жените в страната раждат със секцио

17.08.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви управителят на Фондация „Родители за родители” Миглена Делчева.

 

40% от жените в страната раждат със секцио40% от майките раждат със секцио. Несъмнено обаче тази операция е животоспасяваща и трябва да остане такава. Това заяви управителят на Фондация „Родители за родители” Миглена Делчева на пресконференция в БТА, посветена на предизвикателствата пред майчиното здравеопазване.
„Не може 40% от майките и бебетата да са с опасност за живота, за да се предприема такава операция”, коментира Делчева. В частните болници броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение е дори по-висок. По думите й майките не са информирани за последствията за самите тях и за децата.
Докладът на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, който излезе през миналия месец, сочел, че около 50% от оплакванията са свързани с неспазване на процеса на информирано съгласие. Желанията и нуждите на майките не се вземат предвид. Другият проблем в здравеопазването за родилките е липсата на превенция на усложнения и недоносеността на плода. Женската консултация, по думите й, трае около 15 минути. Половината от времето обаче преминава в попълване на документация и така за майката остават реално 7 минути. Раждането се осигурява от НЗОК, но никой не си задавал въпроса какво е качеството, което жените получават. „Майките и бебетата не получават грижите, които трябва”, категорична бе Делчева.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология