А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Жените раждат в по-късна възраст

05.01.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ако преди се е раждало между 20 и 30 години, то сега първата бременност е на около 34 – 35 години.

 

Жените раждат в по-късна възрастМного хора се борят с репродуктивните проблеми и с това да имат деца. Все по-голям брой от тях прибягват към ин витро, но не винаги процедурата става от първия път. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Николина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца”.
Границата на раждане се вдига и възрастта на майката е по-висока. В тази връзка Николова обясни, че преди ако се е раждало между 20 и 30 години, то сега първата бременност е на около 34 – 35 години.
„Същото е и с мъжете. Всеки гледа първо да се изучи, после да ражда. Малко са случаите на многодетни семейства, но ги има. Това е проблем на държавата и всички ние трябва да се борим за това нещо”, обясни председателят на „Нашите недоносени деца”.
Възрастта на майката е една от причините за раждане на недоносени бебета. Колкото е по-висока е тя, толкова по-голям е рискът детето да се роди по-рано.
Запазва се тревожната тенденция да се раждат около 11% недоносени деца за България и по-високи проценти за някои други градове на страната. Това каза още Николова. Тя добави: „Миналата година бяхме на конференция в Полша. Там процентът на преждевременното раждане е 6,5, като хората са притеснени, че е толкова висок. В повечето скандинавски страни процентът е между 4 и 5, при нас е 11”.
Според статистиката, 7000-8000 са случаите на малолетни, които раждат деца. „Може да видите колко е голям техният брой, в някои райони в страната това е просто отчайващо - много сериозен проблем”, добави Николова.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология