А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Здравният министър Кирил Ананиев:

11.05.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

„Спешното отделение на болницата във Враца няма да спре да работи“.

 

„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи“, заяви министър Кирил Ананиев след заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Министърът заяви, че е намерен работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

Преди ден стана ясно, че има реална опасност МБАЛ-Враца да остане без спешно отделение. Причината е в масовото напускане и ползването на отпуск по болест на голяма част от медицинския и немедицински персонал, което прави невъзможно да бъде спазен предварителният график за месец май 2018 г. Началникът на спешното отделение д-р Тихомир Донов заяви в отворено писмо, че е възможно на част от дежурствата до края на месеца да няма нито лекар, нито медицински специалист, нито санитар. „Това прави невъзможно извършването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна дейност по отношение на спешно болните пациенти, потърсили помощ в СО и пряко застрашава здравето и живота на хората“, заяви д-р Донов.

„Дори и да отсъстват някои от хората, работещи в Спешното отделение, е създадена организация те да бъдат заместени, за да не се нарушава работният процес. Хората, които ще работят там, ще бъдат както от самата МБАЛ-Враца, така и от съседни болници“, каза министър Ананиев.

Министърът съобщи, че в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

 

още от Избор на редактора