А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Към здравния министър Кирил Ананиев

16.04.2018 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Бе отправен ултиматум от директорите на държавни болници.

 

Към здравния министър Кирил АнаниевДиректорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на Сдружението, проведено в Ямбол да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването, информираха от ЦЗПЗ. В писмото до Ананиев се казва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, които назначените от МЗ директори вече не могат да овладеят.

Основните причини за това са новата методика за субсидиране на МЗ, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който ако бъде приложен ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници – медицинския персонал. И лекарите и сестрите, и акушерките, и лаборантите заплашват да напуснат болниците, ако бъдат лишени от средствата давани за допълнително материално стимулиране, получавани досега.

Директорите на държавни болници изразяват категорично несъгласие с налаганите императивни текстове в стандарта, свързани с просрочените задължения, които според тях създават впечатление за некомпетентност на мениджърите, а истинската причина за натрупаните дългове е погрешната политика водена години наред.

Директорите на държавни болници заявяват, че след обсъждане единодушно са решили да заявят своята готовност да напуснат управлението на болниците, за да не стават съучастници в тяхното унищожаване.

Писмото е адресирано освен до министър Кирил Ананиев и до премиера Бойко Борисов.

 

още от Новини от деня