А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Здравен навигатор представя

14.07.2016 / 20:11 - surgery.bg
 
 Facebook

Една от водещите световни фирми в областта на медицината – ERBE.

 

Здравен навигатор представяВ конкретния случай ще акцентираме на една от иновациите на компанията, особено за българския пазар. Става въпрос за гастроинтестиналната работна станция на фирма ERBE, която е представена на пазара на медицинска апаратура от няколко години. Това е иновативен, нов продукт, с който се дава възможност всички процедури, манипулации и инвазивни интервенции в гастроентерологията да бъдат извършвани с нея.

Нарича се „станция”, защото е комбинация от няколко апарата. Основата, сърцевината е електронож, а към него има добавени още два апарата. Електроножът е отдавна известен и използван в гастроентерологията; с него се правят стандартните манипулации. С добавянето обаче на аргонплазмения коагулатор вече има предимства за работа в една по-ниска температурна среда. А новото е водният деструктор. В гастроентерологията той най-често се използва за ендоскопската субмукозна елевация. Използва се също така и при болестта на Барет, като е необходимо да бъдат използвани т. нар. хибридни ножове. Това е периферията, консумативът, който се използва.

Има няколко модела и модификации, но основното при тях е, че през много малък отвор, с диаметър от порядъка на няколко микрона се пуска физиологичен разтвор под високо налягане. На базата на тази водна струя, която се получава, се формира на мястото на лезията или на туморното образувание, което искаме да бъде отстранено, под формата на гъбка; повдига се това, което трябва да бъде отрязано и фактически се свежда почти до нула вероятността и възможността от перфорация при работа с т. нар. хибриден нож. Това е една прецизна, нова технология, която се използва вече почти рутинно в западните клиники. В България се прилага сравнително отскоро, като има вече няколко клиники, които са опитали и работят по този метод.

Здравен навигатор представя

.

Здравен навигатор представя

.

Здравен навигатор представя

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология