А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

„Заради „затягането на коланите“ – НЗОК посегна на парите за съвременно лечение на инсулт

17.01.2019 / 14:30 - surgery.bg
 
 Facebook

За това алармираха невролози.

 

„Заради „затягането на коланите“ – НЗОК посегна на парите за съвременно лечение на инсултСпециалистите коментираха и подчертаха, че решението не е съгласувано с тях. „Лечението остава същото, но изведнъж разбираме, че цената за него е с над 23 % надолу. Твърдо казвам, че няма да лишим пациента от нищо – дойде ли ще го лекуваме докрай, но се притеснявам, че притиснати от финансови ограничения можем да пропуснем пациент и изобщо да не му се направи животоспасяваща процедура“, обясни началникът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Анна“ доц. Росен Калпачки (на снимката) пред бТВ.

Досега НЗОК е плащала за лечението на пациент с инсулт 3000 лв., но 2019 г. според Националния рамков договор сумата намалява със 700 лева. В същото време, разчетите сочат, че само цената на лекарството, заедно с необходимите скенери за един пациент с инсулт надхвърлят 2000 лева.

От НЗОК отричат парите да са свити, а просто са преразпределени по нов начин - клиничната пътека дори е увеличена на 3300 лева, но увеличението е валидно само за много малък процент от случаите.

Заради наложените ограничения специализираните центрове ще работят на загуба, но проблем ще има и за пациентите - тромболизата е „Златен стандарт“, който намалява инвалидизацията поне два пъти; благодарение на нея спада и смъртността от инсулт, който у нас засяга над 30 000 души годишно. През последните две години само в болница „Св. Анна” лечението с тромболиза е приложено на близо 500 души, допълни специалистът.

На всеки 6 секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят, а България е на едно от първите места. У нас се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчно-съдови заболявания, от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35 311 случаи с мозъчен инсулт, 7175 болни завършват с летален изход. Останалите са с степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

 

още от Новини от деня
още от Неврохирургия
още от Сърдечна