А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Заради белодробните трансплантации пациенти излизат на протест

16.09.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обявиха представители на асоциация „Пулмонална хипертония“.

 

От асоциация „Пулмонална хипертония“ заявиха, че ще започнат безсрочни протести. Причината са проблемите с болните, чакащи за белодробна трансплантация.

От пациентската организация смятат, че Министерството на здравеопазването проявява незаинтересованост, тъй като след приключването на договора с Университетската болница във Виена през май 2017 г., нито един българин вече няма възможност да бъде трансплантиран.

Единственият пациент, който получи такъв шанс беше 29-годишната Илияна Христова от Варна. От асоциацията обаче определят това като „случайност“, „като шестица от тотото“.

„Не знам защо всички са се вторачили в Евротрансплант и Австрия. Получих оферти от поне десет клиники в САЩ, всички обещават трансплантацията да бъде извършена в срок от три до шест месеца. Да, скъпо е – офертите варират от 450 000 до 1,5 млн. долара, но хората, които чакат не са хиляди, а са 15-16 души“, каза трансплантиран в Австрия пациент, който заради заболяването си е станал австрийски гражданин.

Протестите ще се провеждат под надслов „Здравен емигрант“, като първият от тях е насрочен за 18 септември пред здравното ведомство.

 

още от Избор на редактора