А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Залагаме на органосъхраняващи операции

02.10.2017 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви проф. Пл. Кинов, ръководител на Клиниката по ортопедия в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

 

Залагаме на органосъхраняващи операцииКатедрата по ортопедия и травматология към Медицински университет, София е създадена през 1950 г. в Института за специализация и усъвършенстване на лекарските кадри (ИСУЛ) от проф. Бойчо Бойчев. От самото начало клиниката се отличава със своята интензивна и продуктивна работа, като само проф. Бойчев създава над 20 оригинални оперативни метода. Впоследствие клиниката е ръководена от проф. Янаки Холевич и проф. Елена Панева. От 1991 г. дор 2008 г. ръководител на Клиника по ортопедия и травматология е проф. д-р Петър Тивчев, дмн. Под ръководството на проф. Тивчев в клиниката са внедрени и се прилагат нови оригинални методи за лечение на остеонекроза на феморалната глава, реконструкция на тазобедрената става - ендопротезиране и реендопротезиране. Доц. д-р Енчо Янков и сътрудници развиват хирургията на раменната става и външната фиксация при комплексни фрактури и корекция на деформитети. Екип, ръководен от доц. д-р Бинка Попова внедрява нови микрохирургични методипри реплантация на ампутирани крайници и лечение на мекотъканни и костни дефекти.

Повече за клиниката – от проф. Пл. Кинов:

Залагаме на органосъхраняващи операции

Проф. Кинов, разкажете малко повече за Клиниката по ортопедия, която ръководите.

Клиниката по ортопедия в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" е една от най-старите в страната. Основана е 1946 г. от проф. Бойчо Бойчев, който е "бащата" на българската ортопедия и травматология.

В нашата клиника са въведени всички съвременни методи през годините, като ние сме пионери в редица области – ендопротезиране на големи стави, микрохирургия, лечение на някои съдови заболявания и пр. В момента специализираме основно в реконструктивната хирургия при възрастни пациенти, с оглед на демографската ситуация в страната. Фокусът е лечение на остеопоротичните фрактури, както и ставното ендопротезиране при напреднала артрозна болест.

Какво е най-новото в клиниката?

В клиниката работим със съвременни методи на лечение. Разполагаме с най-модерна апаратура, а също така въвеждаме и съвременни техники на ставно протезиране. Всички новости, които съм видял по света се въвеждат в практиката у нас. Мога да кажа, че в нашата клиника лекуваме болните си на световно ниво.

Колеги от чужбина също проявяват интерес към клиниката ни. След като приключи специализацията на проф. Енан от Египет, планираме и друга специализация на наш колега от Непал, който също ще дойде да се обучава по въпросите на ставното ендопротезиране.

Това, което е интересно за нашата клиника е, че извършваме органосъхраняващи операции, които се прилагат в по-ранните фази на артрозната болест. Целта е да се предотврати износването на ставите – регенерация на ставния хрущял, възстановяване на връзки и на хрущялни и минискусни увреди, като чрез тази хирургия предотвратяваме една по-тежка операция каквато е ставното ендопротезиране.

С какви травми най-често се срещате?

Най-честите травми в практиката са обособени в две групи. Едната е при възрастните пациенти с остеопороза. Обикновено това са възрастни жени, които при ходене или при минимална травма в домашни условия получава фрактура на бедрената кост или на китката. Другата група пациенти са по-млади. Те обикновено са с тежки политравми, след пътно-транспортни произшествия или производствени травми.

В последните месеци въведохме използването на трабикуларен метал. Това е нова система за възстановяване на липсващата кост чрез имплант, който наподобява костта и има същите биомеханични качества. Имахме няколко случая с изключително тежки инфекции, които "изяждат" костта. С помощта на тези нови импланти, успяхме да възстановим успешно ставата и да позволим на пациентите да ходят отново и да водят нормален живот.

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Интервюта
още от Ортопедия