А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Пада възрастта на двойките с репродуктивни проблеми

17.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това стана ясно по време на форум в Пловдив, посветен на проблема.

 

Пада възрастта на двойките с репродуктивни проблемиАко доскоро пред подобен проблем са се изправяли хората след 35-годишна възраст, то сега той е валиден дори за хора на 29 години.
Общо 470 бебета, заченати ин витро са проплакали от края на 2012 г. до момента у нас. Част от тях са близначета, а на фона на минималния брой на дарителите, броят на новородените е огромен успех. Това заяви в Пловдив в рамките на форум за репродуктивното здраве на младите хора у нас Мариела Великова, председател на фондация „Майки за донорство”. Тя уточни, че желаещите да дарят яйцеклетка или сперматозоиди са едва 1000 души на фона на нуждаещите се от донорство близо 50 000 двойки с репродуктивни проблеми.
„Проследяват се случаите на майките, забременели с донорски яйцеклетки. Много съм щастлива, защото само преди седмица от Варна имахме новина за родено момиченце. Невероятно е. Страхотно е да ти се обади някой да ти каже – роди се”, каза емоционално Мариела Великова. По думите й донор на яйцеклетка може да бъде всяка една здрава жена до 34 години, която е родила поне едно дете. Изискването за мъжете е да имат навършено пълнолетие.
Цената за един ин витро опит с донорски материал е около 7000 лева, които обаче понякога се оказват недостатъчни. Причината е, че при някои двойки се налагат по няколко опита, за да има бременност. Основната причина за неуспеха често се оказва твърде дългото изчакване.
Данните от миналогодишно проучване на MBMD с помощта на фондациите „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие” сочат, че у нас двойките с репродуктивни проблеми са общо 145 000. „И това са хората, които са съобщили, че имат проблеми. В по-малките населени места това е още голяма стигма. Стават на 40 години и тогава се сещат да потърсят помощ, но биологичният часовник тиктака и вече не е това, което, когато си бил на 30 години”, допълни Радина Велчева – председател на фондация „Искам бебе”. Другата причина за тревожната статистика е липсата на профилактика.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология