А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

„Въведение в спешната помощ“

10.07.2019 / 16:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Започна за трети път във Варна.

 

На 8 юли в МУ-Варна стартира Варненското лятно училище „Въведение в спешната помощ“, съобщиха на сайта си от ВУЗ-а. Безплатната инициатива бе организирана от университета, под егидата на ректора проф. д-р Красимир Иванов.

Тя се провежда за трета поредна година и е ориентирана към студенти по медицина от пети курс и стажант-лекари.

По време на курса участниците придобиват умения за работа в животозастрашаващи ситуации, като програмата е разделена на теоретична и практическа част. Обучението се провежда в симулационния център и спешните отделения на Университетската болница „Св. Марина“, в Центъра за спешна медицинска помощ и в Спешното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ – Варна.

Курсът продължава до 19 юли включително, като всички студенти ще получат сертификати за участие.

Събитието бе открито от председателя на Организационния комитет на лятното училище проф. Лора Георгиева от Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването.

Участниците и организаторите на събитието бяха поздравени лично и от ректора на МУ-Варна. Проф. Красимир Иванов наблегна на това, че спешната медицина по своята същност е клинична специалност, която медиците трябва да упражняват в модерни специализирани спешни центрове.

Сред гостите на събитието бе и зам.-кметът на град Варна Коста Базитов, който отбеляза, че съвременното общество не може без лекарската помощ. Той каза още, че в лекарската професията трябва да се върви с малки крачки, стъпка по стъпка, следвайки напътствията на опитните преподаватели. В подкрепа на думите на проф. Иванов, г-н Базитов направи заключение, че спешната помощ у нас не е на нужното ниво, но затова обществото разчита именно на младите лекари, които през следващите няколко дни ще преминат през обучението.

Председателят на Националното сдружение на лекарите от спешната помощ д-р Десислава Кателиева, един от основните лектори в лятното училище, разказа накратко своя професионален път в медицината, свързан неотлъчно с Медицински университет-Варна и спешните отделения във варненските болници, като увери младите лекари, че са направили най-добрия избор, избирайки да се обучават именно във варненския медицински университет. В знак на благодарност за провеждането на инициативата за трета поредна година д-р Кателиева подари на ректора на МУ-Варна часовник, символ на ценното време, което спешните медици следят в своята практика.

„Най-ценното нещо е животът! Пазете го!“, с тези думи на проф. Георгиева приключи официалната част от откриване на третото Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“.

 

още от Новини от деня