А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С всяка изминала година ставаме по-добри

04.05.2017 / 15:37 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви известният специалист по Медицинска онкология - проф. Галина Куртева.

 

С всяка изминала година ставаме по-добри

Проф. Куртева, кажете с какви впечатления останахте от провелата се XIV-та Национална научна конференция по Медицинска онкология с международно участие и кои бяха най-атрактивните теми за Вас през тази година?

С всяка изминала година като че ли ставаме още по-добри в организирането и провеждането на конференциите. Започнахме много атрактивно, но не само заради идеята, с компютърните графики, мултиплицирането на образите и включване на генетичните модели, но и с тази мултидисциплинарна откриваща сесия, която беше с идеята да се посочат различните позиции и посоки; посоката на генетика, посоката на клиничния онколог, посоката на банката, която осигурява финансирането, посоката на информация-имащата структура, каквато бе IBM, посоката на един млад, фантастичен човек – Наум Шопов, който за мен е феноменален като излъчване. Това начало мисля, че определи и по-нататъшното развитие на събитието.

Аз бях впечатлена от това как израстват някои от нашите колеги, представяйки нови направления, нови възможности, нови молекули. Ние започнахме от една рутинна презентация като етапи на молекули, за да преминем през имунотерапията, да включим нови индикации и пр. Различни са вече и посоките, но това, което се старахме на тази конференция бе дадем най-новото, най-авангардното, за да може всички тези млади хора, които бяха в аудиторията, чиято средна възраст е между 25 и 30 години, да започнат по-бързо да узряват. На нас може би ни трябваха много години, за да проумеем, че имунологичният статус, имунологичният отговор на организма е едно от най-важните неща, защото се смята, че този отговор е нееднозначен. Вече се търсят комбинирани модели на различни имунологични фактори, със и без цитостатична терапия. Най-феноменалното, което обаче се дискутираше и на наскоро провелата се конференция на Американската асоциация по онкология, беше да се търсят и допълнителни фактори, които да повлияват имунната защита и имунния отговор; гледа се глобално на организма, не като отделна единица, не като отделен път на таргетиране, не като отделна молекула, за която се захващаме и я изследваме.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Онкология