А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки

28.09.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Старозагорската Болница „Тракия“ ще бъде домакин на V-та Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

 

Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано БетокиЗа първи път традиционната национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия ще се проведе в Стара Загора. Неин домакин ще бъде Болница „Тракия“, в която за последните 6 години са извършени близо 2000 гинекологични операции чрез лапароскопски метод по миниинвазивен път. На практика 90% от гинекологичните операции в болницата са извършени „безкръвно“, посочва д-р Стефан Бузалов (на снимката), председател на Организационния комитет на тазгодишната конференция.
Събитието се организира от Българската Асоциация по Минимално Инвазивна Гинекологична хирургия (БАМИГХ) и ще се проведе от 1 до 3 октомври 2015 г. в Парк-Хотел „Стара Загора“. Програмата на конгреса е съставена от лекции на гости от страната и чужбина - сесии за презентации на кратки съобщения, видео сесии и хирургия на живо, съобщи председателят на конференцията д-р Стефан Бузалов от Болница „Тракия“. Очаква се в лекарския форум да се включат близо 300 лекари от цялата страна и чужбина, работещи в областта на гинекологичната хирургия. Специален онлайн гост ще бъде проф. д-р Стефано Бетоки от Италия, един от водещите хирурзи в областта на хистероскопията. Той ще направи демонстративна операция в гинекологичната си клиника в италианския град Бари, която ще бъде наблюдавана в реално време чрез телемост от гостите на конференцията. Чрез телемост ще бъдат наблюдавани и няколко минимално инвазивни операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще бъдат извършени от д-р Стефан Бузалов, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов и проф. Славчо Томов.
Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки
„Преди 6 години наричахме миниинвазивната хирургия в гинекологията „хирургия на бъдещето“, вече казваме, че е „хирургия на настоящето“, казва д-р Бузалов. Тя обаче има специфични особености, които трябва да бъдат овладени. В България вече работят няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре, освен старозагорския в Болница „Тракия“ – в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан и други, а това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване. Днес чрез лапароскопски метод по миниинвазивен хирургичен път се оперира почти цялата доброкачествена патология в гинекологията. Методът среща ограничения единствено при тумори с твърде голям обем. По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, ако заболяването е в първи стадий на развитие. Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по-прецизен поглед при работа върху оперативното поле. Методът има много предимства, които трудно ще изброим докрай, казва д-р Бузалов.
„Общото мнение на гости и участници е, че тези конференции са на високо научно и професионално ниво, осъществявайки две главни мисии. Първата е да се съберат на едно място водещи професионалисти от България и чужбина, които да споделят своите нови постижения в областта на минимално инвазивната гинекологична хирургия, а втората е да се запознаят с новостите в тази област в регионален и световен мащаб“, посочи д-р Бузалов. Целта на БАМИГХ е тези научни прояви да са атрактивни и отворени за колегите ни от балканските и другите европейски страни, работещи по проблемите на минимално инвазивната гинекологична хирургия.

Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки

.

Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология