А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Водещ специалист от САЩ

09.09.2015 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Извърши три изключително сложни операции на носовете на трима пациенти в Пловдив. Това съобщиха от МБАЛ Пловдив.

 

Водещ специалист от САЩВодещият специалист по пластична и реконструктивна хирургия д-р Дъглас Дидо (на снимката) направи 3 изключително сложни операции на носовете на трима пловдивчани. Американският специалист по хирургия на главата и шията гостува в отделението по Уши, нос и гърло в МБАЛ Пловдив”, по покана на началника д-р Асен Асенов.
Случаите бяха не само изключително трудни, но и изискваха продължителна работа, защото е огромно изпитание да поправяш чужди грешки, заяви д-р Дидо. Всеки пациент е отнел на екипа по 7-8 часа в операционната. Освен д-р Асенов в интервенциите са участвали всички лекари и специализанти от отделението.
Водещ специалист от САЩ
Първа на интервенция е подложена 29-годишна пловдивчанка с тежък дефект в структурата на носната пирамида, преживяла 3 неуспешни ринопластики. След 7-часова реконструктивна операция е изградена нова стена. Успяхме да компенсираме дефекта посредством костно-хрущялна присадка от носната преграда, без да се налага да се взема материал от други места, обясни д-р Асенов. Той подчерта, че лекарите са работили в трудни условия – при стеснено поле за действие и много голям дефект.
Вторият пациент също е претърпял три операции, но от рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта и от няколко последващи ринопластики. Въпреки лечението 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра.
Специалистите от болница Пловдив” приели да го оперират, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия. Възстановяването на ноздрата отне 8 часа в операционната.
Д-р Дидо приложи изключително елегантен метод - чрез попълване с тъкани бе премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна дама. Д-р Асенов заяви, че и тази пациентка преди това е преживяла 2 неуспешни реконструктивни интервенции.
Едновременно с операциите американският гост консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики. Гостът увери, че болница „Пловдив” разполага с необходимите условия и оборудване за този тип хирургия. Той призна, че е впечатлен от екипа на отделението по Уши, нос и гърло. „В моята 38-годишна практика съм мислил да приложа някои иновативни техники, които видях завеждащият д-р Асенов да изпълнява с лекота, но не съм го направил. Посещението в Пловдив също обогати моя опит”, призна водещият специалист.
Хирургът заяви, че напълно подкрепя стремежа на хората да изглеждат добре и заради това да правят някои промени във външния си вид. В САЩ най-често ползваната пластична интервенция е поставянето на ботокс – над 3 млн. души годишно. На липосукция се подлагат около 800 000 американци, а 700 000 си правят фейслифт.
Д-р Асенов отправил поканата си към американския си колега да посети болница „Пловдив” по време на най-големия форум по ринопластика, проведен в Милано през март тази година. В Италия д-р Дидо направил презентация на лечение на проблемни пациенти, нуждаещи се от естетични интервенции. Приел с удоволствие да работи в нашата страна, където идва за първи път. Преди да оперира в Пловдив, американският лекар изнесъл 2 лекции пред колеги от Българското ринологично дружество. В едната посочил как в САЩ планират и проследяват пациенти с риноплатики, а във втората споделил своя 30-годишен опит от приложение на различни техники във фейслифта.
Д-р Дидо има зад гърба си има над 4000 операции на лице и нос, над 2000 фейслифта и още толкова липосукции.

Водещ специалист от САЩ

 

още от Избор на редактора
още от Онкология
още от Пластична
още от Уши, нос, гърло