А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Водещ специалист дава надежда на деца с лицеви аномалии

26.09.2012 / 14:21 - surgery.bg
 
 Facebook

Проф. Атанасов се надява да бъде създаден регистър за пациентите.

 

Водещ специалист дава надежда на деца с лицеви аномалии60% от семействата, чиито бебета са родени с лицеви аномалии, са били посъветвани да изоставят децата си в дом. В 30% от случаите на майките не е било разрешено да видят децата си в първите дни след раждането. Това сочат данни на Асоциацията за лицеви аномалии (АЛА), обединяваща пациенти с лицеви аномалии и техните родители. Макар в много от случаите на родителите да е казвано, че няма да се справят с храненето.


Съосновател на организацията е проф. Юрий Анастасов, ръководител на Отделението по пластична и краниофациална хирургия към пловдивската университетска болница „Св.Георги”. Отделението е специализирано в лечението на вродени лицеви аномалии с подкрепата на световноизвестни учени и международни организации. А проф. Анастасов е утвърден професионалист в България, признат от международни организации.


Проф. д-р Анастасов беше пореден гост на инициативата на Карин Дом - Кафе Сосиете. Във Варна той проведе обучение пред 45 медици, логопеди и психолози на тема вродени лицеви аномалии. Попитан защо е необходима благотворителността, специалистът отговори: „Защото е голяма честотата на вродени лицеви аномалии и липсва национална политика, а рентабилността и възвращаемостта на средствата е голяма”.


Инициативността и професионализма на проф. Анастасов продължават и в посока създаване на регистър за пациенти с вродени лицеви аномалии, филм за хранене на такива пациенти и лобиране пред Европейската комисия за създаване на европейски стандарт за ранна грижа при деца с вродени лицеви аномалии.

 

още от Новини от деня
още от Пластична