А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Д-р Мими Виткова отбеляза:

13.09.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

„Застрахователите могат да се включат в модела за здравно осигуряване, въпросът е по какъв начин“.

 

Д-р Мими Виткова отбеляза:Управляващите, ако имат такива намерения, трябва да попитат Конституционния съд при наличието на задължително осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка. Това каза председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане д-р Мими Виткова (на снимката) пред Bulgaria on Air.

„След това трябва да направят добре сметките, как при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, се вписва в тези проценти задължителната здравна застраховка. Според мен по този начин процентите лично участие ще се повишат, а Брюксел вече ни направи забележка, че това е много висок процент, най-високият в Европа“, допълни тя.

По думите на д-р Виткова, застраховането е сложна математика, която се базира на актюерски разчети. На този етап според нея изглежда, че всяка болница ще си образува цените сама за себе си и застрахователят ще е длъжен да плаща до плюс безкрайност. „Трябва да е ясно, че застрахователят ще си направи своите актюерски разчети, ще поеме ангажимент до определена сума. Т.е. възможно е доплащането да остане с нови лични средства на гражданите“, каза д-р Виткова.

Тя подчерта, че никъде по света няма потвърждение, че колкото повече пари се наливат, толкова качеството е по-добро. „Само мерки върху приходната част, без контрол върху всичко останало, което е в пълен хаос в системата, няма как да променят нещата“, категорична беше д-р Виткова.

 

още от Новини от деня