А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Векът на миниинвазивната хирургия

02.06.2011 / 17:07 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенцията със Зелен лазер има множество преимущества, казва урологът д-р Фернандо Санча, консултант на „Хил клиник”.

 

Векът на миниинвазивната хирургияД-р Санча, с какви случаи се ангажирате при консултациите си в България в „Хил клиник”?

Имаме пациенти предимно с доброкачествена простатна хиперплазия. Случаите са доста сложни, тъй като това са пациенти с големи простати, пациенти, които имат камъни в мехура. Обикновено това са кандидати за отворен тип хирургия, но ние може да оперираме тези пациенти по ендоскопски път.
Фотоселективното изпаряване на простатата се извършва посредством специално разработена система - Зелен лазер. Интервенцията със Зелен лазер има множество преимущества. Едно от съществените е, че загубата на кръв е минимална. Докато при отворен тип хирургия тези пациенти могат да изгубят около 500 мл до 1 литър кръв.
Освен това, при използването на иновативните техники, пациентът може да си тръгне от клиниката на следващата сутрин, след като е извършена операцията.
А при конвенционална операция може да му се наложи да остане в болница между 5 и 10 дни.
Освен това, избягват се рискове от странични ефекти като импотенция и незадържане на урината, каквито биха могли да настъпят след една конвенционална операция.
И ако миналият век принадлежеше на отворения тип хирургия, то този е на миниинвазивната хирургия.
Нито един от съществуващите досега методи не е водил до такива резултати в лечението на аденома на простатата, както и от почти пълната липса на усложнения и странични ефекти. Следоперативните странични ефекти, ако ги има, са минимални и с временен характер. Пациентите се връщат към нормалния си начин на живот след няколко дни, а пълното възстановяване отнема няколко седмици.
Аденомът на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата) е сред най-разпространените заболявания при мъжа. Лечението със Зелен лазер е минималноинвазивно.

Колко често посещавате България?

Консултации давам само в „Хил клиник”. Обикновено идвам всеки месец по един път.

Този път с д-р Илия Калчев имахме много операции – 14 в рамките на три дни.

Какво е мястото на иновативните технологии в хирургията днес?

Когато завършвах, времето, така да се каже, принадлежеше на отворената хирургия. И сега конвенционалните операции продължават да се прилагат, там където не разполагат с нови технологии и знание.
Промените в хирургията и медицината настъпват много бързо по отношение на иновациите и ние трябва да ги следим. В това отношение „Хил клиник” има с какво да се похвалят, тъй като знаят, че е необходимо да се заложи на иновативна апаратура.
Болниците в България трябва да са наясно, че инвестициите в апаратура са неизбежни, ако искат да правят съвременна медицина. За жалост новите технологии са скъпи или поне изглежда, че са скъпи. Но пациентите не само напускат по-бързо болницата, но вероятността от усложнения по време на интервенцията е значително по-малка. Така че първоначалната инвестиция може и да е голяма, но тя се възвръща, защото срокът за престой в болницата е много по-кратък.

Векът на миниинвазивната хирургия

С новите технологии се работи значително по-експедитивно и прецизно.

Векът на миниинвазивната хирургия

Инвестицията в съвременна апаратура си струва, тъй като това означава и по-кратък престой за пациентите.

Векът на миниинвазивната хирургия

Снимки: Surgery.bg

 

още от Интервюта
още от Урология