А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Вече се осъзнава смисълът и ефектът от мултимодалния подход, включващ различни специалисти

17.10.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза проф. д-р Галина Куртева, началник Клиника по медицинска онкология към СБАЛО - гр. София след провеждането на конгреса на Българско хирургическо дружество.

 

Вече се осъзнава смисълът и ефектът от мултимодалния подход, включващ различни специалистиПроф. Куртева, бихте ли направили своеобразна равносметка на XV Национален Конгрес по хирургия с международно участие (30.09-02.10.2016 г., к.к. „Албена”), но от гледната точка на медицинския онколог. Още повече, че доста от темите на форума бяха посветени на лечението на злокачествените заболявания.

По понятни причини от доста време не съм присъствала на хирургичния конгрес; това е период на доста активности в нашите среди – провеждане на конференции, изследователски срещи, конгреси, симпозиуми и пр. През тази година имах удоволствието да присъствам на този форум, като ми направи впечатление една огромна плеяда от чуждестранни лектори, които работят в различни области на хирургията – жлъчно-чернодробна, панкреасна хирургия, колоректална хирургия и т.н. Това е много голям плюс от страна на организаторите на конгреса, които са се постарали да привлекат известни чуждестранни специалисти.

Впечатление направи и огромната посещаемост на този форум. Както коментирахме с проф. Росен Маджов и проф. Красимир Иванов, регистрираните участници са над 550, което е грандиозно число за възможностите на страната към момента.

Вече се осъзнава смисълът и ефектът от мултимодалния подход, включващ различни специалисти

На форума, това, което успях да проследя и чуя, от темите, които вълнуваха лично мен, е че всеки хирург като презентатор започваше и завършваше с необходимостта от мултидисциплинарен подход. Това е подход, за който ние онколозите пледираме и се борим от години, затова сега е удоволствие, че имах възможност да стана свидетел на тази тенденция и сред хирургичната общност. Още преди 20 години ние се опитвахме да започваме и да завършваме с този метод, да подпомагаме възможностите на хирурзите, но в практиката това не успяваше да проработи. Сега вече се осъзнава смисълът и ефектът от този мултимодален подход, включващ различни специалисти.

Мога да кажа, че с интерес проследих сесията за комбинираните чернодробни резекции, на фона на лечение. Смея да отбележа, че с голяма част от хирургичното съсловие освен партньори, сме и приятели. Дискутираме почти ежедневно пациентите, като търсим по-добрите алтернативи за тях, което е похвално. Т.е. ние сме един огромен екип, който работи заедно и продължаваме в този дух.

Конкретно за медицинския онколог, какъвто съм аз, имаше доста интересни неща, които да се проследят. Част от нещата самата аз ги чувам за първи път, което е обяснимо, тъй като чисто хирургичните форуми са доста далеч от нас и по време няма как да съвместим всички тях.

Едни от водещите лекции на колеги от Турция и от Италия, бяха посветени на лапароскопската хирургия, която заменя отворените операции, като при този подход има множество предимства. Безспорно всеки един метод има своите плюсове и минуси. Именно тук е мястото и на тези дискусионни срещи, за да може всеки да защити своето становище. И както и проф. Никола Владов отбеляза при изнасянето на доклада си, едно от важните предимства за качеството и резултатите от каквото и да е хирургично лечение, е освен опитът на хирурга и обема дейност, която се извършва в съответното лечебно заведение.

Няма да забравя един анализ, който беше на Скандинавска група хирурзи, в който се правеше анализ според броя проведени интервенции в съответния център, каква преживяемост се постига. Т.е. концентрацията на тежките хирургични интервенции в определени, обезпечени, големи центрове е най-важното и авангардното за постигането на оптимални резултати. Това сочат и световните тенденции.

Мария Радмилова

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Онкология