А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Във Варна свалят възрастта на кандидатите за ин витро

08.01.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Долната възрастова граница ще бъде намалена, за да могат да бъдат обхванати повече двойки.

 

Във Варна свалят възрастта на кандидатите за ин витроПредвижда се сваляне на възрастовата граница за кандидатстващи за финансова помощ по общинската програма „Ин витро”. Това съобщи пред Дарик зам.-кметът по здравеопазването във Варна д-р Лидия Маринова.
Един от критериите за кандидатстване предвижда жените да са на възраст от 43 до 50 години. Долната възрастова граница ще бъде намалена, за да могат да бъдат обхванати повече двойки. За да бъде облекчена процедурата по кандидатстване, ще бъдат опростени и някои от документите, обясни д-р Маринова.
Общинският фонд за ин витро процедури стартира през 2008 г. След създаването на националния фонд обаче общинската програма беше спряна с оправданието, че има дублиране на функции. Програмата беше рестартирана в средата на миналата година, като за 5 месеца за общинската финансова помощ кандидатстваха 20 двойки. Две от тях отпаднаха, а 11 се възползваха от помощта, като вече се очакват 3 бебета. Останалите 7 двойки са в процес на изчакване, посочи зам.-кметът по здравеопазването.
На двойка се отпускат до 2000 лева финансова помощ за лечение на стерилитет, изследвания, оперативни намеси и процедури. За средства от общинската програма могат да кандидатстват семейства и двойки, живеещи на семейни начала, с адресна регистрация в Община Варна. Кандидатите задължително трябва да са здравноосигурени и да нямат задължения към местната хазна.
Парите от общинския фонд се отпускат само на семейства с доказан стерилитет. Според критериите жените трябва да са с 3 неуспешни опита към Националния фонд за асистирана репродукция. Кандидатите могат да подават нужните документи на гише „Здравеопазване” в Общината.
Бюджетът на общинския фонд тази година ще е 100 000 лв. Така шанс да имат дете ще получат 50 двойки. Отпускането на средствата предстои да бъдe гласувано от Общинския съвет.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология