А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Д-р Валери Гелев: "Бъдещето е в усъвършенстване на манипулациите върху коронарните артерии"

17.11.2017 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Отзиви от VIII-ми Национален конгрес по интервенционална кардиология. Още от българските и чужди специалисти - през ноември и декември.

 

Д-р Валери Гелев: Бъдещето е в усъвършенстване на манипулациите върху коронарните артерии

Между 9-ти и 12-ти ноември в Пловдив се състоя VIII-ми Национален конгрес по интервенционална кардиология. Програмата бе посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания.
Организатор на конгреса, който традиционно се проведе под егидата на Дружеството на кардиолозите в България, е Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК). Бяха представени случаи на живо и лекции на водещи български и чуждестранни експерти в
областта на инвазивната кардиология.
Д-р Валери Гелев, председател на БДИК и председател на Организационния комитет, откри събитието с представяне на чуждите лектори и българските си колеги. "По време на този форум биват обсъждани актуални проблеми за инвазивната кардиология", започна специалистът. "Третирането на стволови стенози, хронични оклузии и структурни заболявания на сърцето бе тема на главните сесии. Разгледани бяха множество клинични случаи, като специалистите споделят собствения си ценен опит. Излъчванията наживо от няколко болници също са уникална възможност за участниците, тъй като обхващат както коронарни, така и некоронарни интервенции."
Д-р Валери Гелев: Бъдещето е в усъвършенстване на манипулациите върху коронарните артерии
Проф. George Sianos, световноизвестно име в областта на инвазивната кардиология, бе лектор и модератор на няколко сесии по време на събитието. Той коментира, че регулярно посещава България и е впечатлен от българските си колеги. Гръцкият експерт заяви, че конресът е на изключително високо ниво и засяга най-важните и актуални теми в сферата. "Тук кардиолозите извършват всички процедури по правилата на изкуството и според препоръките", посочи проф. Sianos. "Аз и д-р Гелев бяхме част от последния конгрес по инвазивна кардиология в Денвър и смея да твърдя, че всичко, което се показа там, се пренася веднага в практиката в България. За мен е удоволствие да съм тук и искам да благодаря на организационния комитет."
Д-р Goran Olivecrona коментира, че за пръв път е в страната ни, но е чувал много за нивото на медицината в България. Той сподели прекрасните си впечатления от конгреса и поздрави българските си колеги за професионализма им.
Относно избора на пациенти, които да бъдат представени по време на живото излъчване, д-р Гелев сподели, че те са подбрани спрямо индикациите, като случаите са малко по-сложни от обикновената практика. "Помощта на българските и чуждите колеги е полезна и тези пациенти се третират спрямо препоръките на гайдлайните."
"По време нашите процедури пациентът е в съзнание и ние използваме по-малко от количеството анестезия, което е необходимо за изваждането на един зъб. За нас е важно индивидът да е адекватен и да сме в контакт с него. През цялото време получаваме обратна връзка за това как се чувства той", добави д-р Гелев.
"Освен добра организация по време на живото предаване, което е фиксирано във времето, се изисква и голяма доза самообладание", коментира доц. Диана Трендафилова, която бе лектор и модератор на конгреса. "Това, което виждаме на екрана, далеч не е лесно, но е изключително полезно."
"Бъдещето е в усъвършенстване на манипулациите върху артериите на сърцето", завърши д-р Гелев. "За 40 години инвазивната кардиология е изминала дълъг път и ние се радваме на големи успехи в това направление. Друго предизвикателство са клапните заболявания, където концентрираме усилията си. За съжаление, методиките струват скъпо и се въвеждат по-бавно при нас. Днес инвазивните кардиолози влагат 90% от времето си в манипулации на коронарните съдове. Вероятно след 10 години работата ни ще бъде разпределена наравно - 50% от нея ще заема лечението на коронарните патологии, а останалите 50% - лечението на структурните сърдечни заболявания".
Д-р Валери Гелев: Бъдещето е в усъвършенстване на манипулациите върху коронарните артерии
Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна