А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Над три пъти е увеличена сумата, която НЗОК ще заплаща за т. нар. изкуствени сърца

13.03.2017 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Средствата обаче не са достатъчни за най-модерните устройства, коментираха специалисти.

 

Над три пъти е увеличена сумата, която НЗОК ще заплаща за т. нар. изкуствени сърцаНад три пъти е увеличена сумата, която НЗОК ще заплаща за т. нар. изкуствени сърца. Решение за това е взел на заседание на 9 март Надзорният съвет на институцията, информира представителят на пациентската общност Пламен Таушанов.

Средствата обаче не са достатъчни, за да покрият разходите за най-модерните устройства, прилагани за пациенти, нуждаещи се трансплантация на сърце. Това отбеляза председателят на Управителния съвет на Българското дружество по кардиохирургия проф. Генчо Начев (на снимката).

Досега от НЗОК заплащаха 50 000 лв., или четири пъти по-малко от стойността на изкуствените сърца, прилагани у нас. Поради това се налагаше пациентите да доплащат разликата от близо 150 000 лв., като за някои по спешност финансирането се осигуряваше по линия на Министерство на здравеопазването. Други обаче не дочакваха помощта.

Заради проблема, неотдавна изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и председател на УС на Българското дружество по кардиохирургия проф. Генчо Начев настоя в писмо до НЗОК от институцията да поемат изцяло стойността на изкуствените сърца. Той беше отбелязал, че няколко години в списъка с импланти на Касата фигурира система за подпомагане на камерната функция на сърцето с реимбурсна стойност от 50 000 лв., но в същото време в „Света Екатерина“, която е единственият център за поставяне на изкуствени сърца у нас, системите са закупени след финансиране от МЗ за повече от 200 000 лв. В писмото си проф. Начев отбелязваше, че няма пациент, който да може да доплати разликата от 150 000 лв., като молеше цената, която Касата заплаща за системите, да се увеличи до реалната търговска стойност след преговори с фирмите-доставчици.

Средно на година от изкуствени сърца се нуждаят между 8 и 10 български пациенти. „Това са млади пациенти и за тях процедурата е животоспасяваща“, подчертаваше в писмото си проф. Начев.

След заседанието в четвъртък, от Надзора на НЗОК са взели решение сумата, която покрива Касата, да бъде увеличена на близо 162 000 лв. Тя е достатъчна, за да покрие моновентрикуларните устройства с пулсативен ток, които според проф. Начев обаче се използват в изключително редки случаи.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна