А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Увеличава се делът на пациентите с рак на простатата

28.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отчетоха специалисти от Варна. Очаква се в скоро време морската столица да борави със съвременна апаратура за по-добра диагностика на заболяването.

 

Увеличава се делът на пациентите с рак на простататаТревожни данни бяха съобщени във Варна относно заболеваемостта сред мъжете от рак на простатата. Поводът е Световният месец за борба с карцинома на простата, който преминава под мотото „Здраве за нашите мъже”.
1000 са пациентите в момента във Варна, като за периода 2013-2014 година са регистрирани 528 нови случая. Това информира доц. Лидия Петкова (на снимката), уролог, председател на здравната комисия при Общинския съвет – Варна, предаде Мoreto.net.
Проблем при диагностицирането на злокачественото заболяване на простатата е, че мъжете не ходят на прегледи и не си правят туморни маркери. Както и че купуват от аптеката хранителни добавки, без да са наясно със състоянието си. Според д-р Иван Милков от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков” често аденомът и карциномът се развиват паралелно с една и съща симптоматика. По тази причина късното диагностициране е във вреда на заболелия.
Не може доброкачественото заболяване да премине в злокачествено, уверяват специалистите. Поне веднъж годишно обаче всеки мъж след 55-60 години трябва да посещава уролог и да не се плаши от преглед.
При ранно откриване на болестта тя може да се излекува, а нашите специалисти са сред най-добрите на Балканите и в Европа.
Според доц. Петкова специално внимание за здравето си трябва да полагат мъжете, които имат фамилна обремененост, защото карциномът на простатата е генетично обоснован. При тях консултация с лекар трябва да има още на 45 години.
Тревожни данни сочат, че злокачественото заболяване на простатата догонва по брой засегнатите от карцином на белия дроб, допълни д-р Милков. Тенденцията е в световен и европейски мащаб, като България не прави изключение. Затова в началото на март 2015 г. Онкоболницата във Варна ще предложи на варненци безплатни урологични прегледи.
Увеличава се делът на пациентите с рак на простатата
„Варна е на път да се сдобие с уникална технология за диагностициране на карцином на простатата и за постоперативно наблюдение”, каза проф. Анелия Клисарова. В основата на метода е използването на Галий 68 плюс простат-специфичен мембранен антиген. Засега това изследване се прави единствено в Германия. От месец специалистите от УМБАЛ „Св. Марина” работят и са готови с проект, но има да се извърви още доста път, в това число относно лицензирането на апаратурата и технологията от Международната агенция за атомна енергия.
Чрез новия метод туморите, метастазите, лимфните възли, ще се виждат контрастно, което сега е невъзможно в пълен обем. Така ще може да се проследи и ефектът от хормонотерапията и химиотерапията, и да се променя лечението, ако е необходимо. Освен това, специалистиет ще могат по-прецизно да предвиждат и обема на хирургичната намеса.
Методът е съвсем нов, в Германия се използва от края на 2013 г. Варна може да се окаже с втората референтна лаборатория в света, която го прилага. Устройството на генератора и синтезатора за прилагането на Галий 68 ще струва около 500 000 лв.

Снимка: Архив Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Онкология
още от Урология