А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

„УСБАЛ по онкология” ЕАД излезе с отворено писмо

02.06.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

То е подписано от проф. д-р П. Куртев (на снимката), и. д. директор на болницата и А. Кирилова, председател на БАПЗГ в лечебното заведение.

 

„УСБАЛ по онкология” ЕАД излезе с отворено писмоВъв връзка с изнесената в медиите информация за закупени лекарствени средства с изтекъл срок на годност и съответно влагането им в лечението на пациентите, изразяваме нашата категорична позиция, че закупуването и прилагането на лекарствени продукти при лечението на пациентите в „УСБАЛ по онкология" ЕАД се извършва при строго спазване на законовия и вътрешния ред на лечебното заведение.

Изказаните твърдения са неоснователни. Подобно поведение е в нарушение както с добрата медицинска практика, така и с етичния кодекс, законовите и подзаконовите нормативни актове на Република България и изискванията на НЗОК.

В периода 2013 г. - 2015 г. „УСБАЛ по онкология" ЕАД е проверявана от компетентните органи в лицето на ИАЛ и НЗОК за съответствия на партиди и срокове на годност на лекарствените продукти със законовите изисквания и не са констатирани нарушения.

От друга страна, в момента на изтичане на срока на годност на дадена партида, Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) блокира съответната партида и разпространението и впоследствие е невъзможно.

Самите доставчици на медикаменти носят административно-наказателна отговорност съгласно чл. 283 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в случаите, в които си позволят да търгуват с лекарствени средства с изтекъл срок на годност. Подобни нарушения не са констатирани от компетентните органи при извършваните регулярни проверки в „УСБАЛ по онкология" ЕАД.

С целия документ може да се запознаете ТУК

 

още от Онкология
още от Новини от деня