А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Урогенетални спешни състояния в детска възраст

21.07.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

По темата разговаряме с проф. Пенка Стефанова, д.м., началник Клиника по детска хирургия, УМБАЛ „Свети Георги”.

 

Урогенетални спешни състояния в детска възрастПроф. Стефанова, Вие изнесохте лекция за урогениталните спешни състояния при децата. Бихте ли казали няколко думи за ингвиналната херния в детската възраст?

Ингвиналната херния е сравнително често срещано вродено заболяване при бебетата. За нея трябва да се мисли, защото много често първата й проява е със спешното й състояние – нейното заклещване. Затова всяка майка, както и всеки лекар, който преглежда едно неспокойно, повръщащо дете, трябва да обръща внимание на скроталната област.

Какви са видовете?

Това е много професионално, няма как родителите да разберат от кой вид е. Имаме заболявания на т.нар. остър скротум – това е заклещената херния, която може да бъде фуникуларна и тестикуларна. Тук спада кистата, острият хидроцел и торзиото на тестиса, което може да бъде екстравагинално, интравагинално.

Какви са състоянията и особеностите, на които трябва да обърнат внимание педиатрите?

Всяка болка в тази област, свързана с подуване, със зачервяване, е обект на спешна хирургическа консултация. Ако има оток, но детето си играе и е спокойно, би могло да се изчака и в планов порядък да бъде прегледано. Водеща е болката.

Урогенетални спешни състояния в детска възраст

Как се поставя диагнозата и какво е лечението на ингвиналната херния?

Всяка една херния има херниален отвор, херниален сак и херниално съдържимо. Щом има херниално съдържимо, то излиза и влиза. При ингвиналната херния най-често са чревца. Когато се надуе и не може да се прибере, това вече е индикация за спешна интервенция. При момичетата, когато има яйчник в херниалния сак, това е индикация за неотложна операция. Когато се палпира, между пръстите пробягва нещо като бобче, което е яйчникът. Не бива да влиза и да излиза този яйчник, да се травмира. В практиката имаме много такива загубени яйчници впоследствие.

Вие обърнахте внимание и на лабораторията. Какво е важно да се знае за диагностицирането на задържания тестис?

Задържаният тестис го наричаме крипторхизъм. Всеки друг тестис се вижда по хода на канала или е в областите около скротума. Когато обаче той не се вижда, не се палпира, не се установява, тогава трябва да се търси ехографски или с компютърна томография. При положение, че го няма, ние правим лаброскопска последна диагноза, като в 7 до 10% може да бъде анорхия, но природата се е подсигурила – другият тестис е по-голям и това значи, че няма проблем в репродуктивната функция.

Педиатрите не бива да се занимават с детския препуциум. Това не е фимоза, то е физиологично състояние и се нарича конглутинация. Постепенно до 3 – 5-годишна възраст то самостоятелно или много елегантно се отлепва без разкъсване. Фимозата е патологично състояние, което се появява по-късно след нашата първична намеса.

Още по темата, както и други коментари от специалисти - може да прочетете в последния брой на "Здравен Навигатор-Педиатрия".

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Детска
още от Интервюта