А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги”

01.10.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Използваният метод балонна тубопластика на Евстахиевата тръба гарантира успеваемост в 80 на сто от случаите.

 

Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги”Уникални за страната демонстрационни ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха извърши преди ден ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ Свети Георги”.
61-годишната жена и 55-годишният мъж, избрани за хирургията на живо, са пациенти на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги”. Проблемите със слуха при тях са били предизвикани от непроходимост на Евстахиевата тръба, която служи за вентилация и изравняване на налягането в средното ухо. Поради запушването на тръбата, което може да се дължи на неясни причини, в средното ухо се е получил вакуум, хлътване на тъпанчето и поява на течност в тъпанчевата кухина.
Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги”
След като са изключени възможни причини като хроничен синузит, тежки деформации на носната преграда, алергии и др., с оглед избягването на други оперативни методи, се преминава към балонната тубопластика на Евстахиевата тръба – BET (Balloon Eustachian Tuboplasty). Под обща анестезия и под ендоскопски контрол през носа на пациентите бе направена дилатация на Евстахиевата тръба. В носа на всеки от пациентите бе въведен специален катетър, който достигна до Евстахиевата тръба и бе раздута до достигане на налягане от 10 bar, подобно на интервенцията в съдовете на сърцето. След дилатацията на 61-годишната жена бе направена и парацентеза на тъпанчето на дясното ухо – целенасочено пробиване на тъпанчевата мембрана, за да се изчисти секретът в него, появил се там вследствие на проблема с Евстахиевата тръба. При мъжа бе направена дилатация двустранно, защото при него е установен двустранен отит и хлътване на двете тъпанчеви мембрани. Благодарение на извършените балонни тубопластики пациентите ще получат дълготрайно подобряване на вентилацията на Евстахиевата тръба. Възстановителният период след тази миниинвазивна интервенция е 2-3 дни, а самото изписване от Клиниката по УНГ болести става още на следващия ден.
Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги”
Процедурата е популяризирана за първи път преди 5 години в Германия. До момента тя е приложена на 15 000 пациенти от 30 страни. Направените изследвания през този период показват, че при 80 на сто от случаите е постигната желаната успеваемост – дългогодишно подобрение. Преди да започне прилагането на този метод подобрение е имало едва при 5% от пациентите.
Демонстративната хирургия бе наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести от цялата страна и специализанти. Преди и след операциите бе направена презентация на използвания метод и бе излъчен филм с демонстрационни операции, правени в Германия.
Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги”
Двете ендоскопски операции бяха извършени във Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги”, създаден на базата на вече съществуващия Интегрален център, оборудван с иновативна апаратура. Към настоящия момент УМБАЛ „Свети Георги” е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система. Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.
Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов.

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло