А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Уникална тазобедрена става поставиха в УМБАЛ „Свети Георги“

12.02.2020 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

На германска пациентка, която живее в село Фатово.

 

Това съобщи Plovdiv24.bg, уточнявайки, че интервенцията е извършена в Клиниката по ортопедия и травматология с ръководител проф. Владимир Ставрев.

72-годишната Фредерике от години страда от коксартроза. Преди известно време жената си купила къща в смолянското село Фатово, където живее спокойно, гледа зеленчукова градина и учи български. Германката вече била свикнала със силните болки в тазобедрената става, но наскоро получила блокаж с много силни болки, движенията й станали невъзможни. Писала по електронната поща на болница „Свети Георги“ и скоро след това постъпила в лечебното заведение за операция.

„Пациентката идва от германската провинция Тюрингия. Далеч съм от мисълта, че качеството на услугата в Тюрингия е по-ниско, но просто се чака много. Там ти дават болкоуспокоителни и ти казват, че си за операция, но трябва да чакаш“, обясни проф. Ставрев.

Новата става е безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност. Според специалистите този нов модел има две основни предимства – дълъг живот и устойчивост - много трудно се изкълчва. Цената за здравноосигурени български пациенти е 3900 лв., за останалите е по-скъпо, поясняват от лечебното заведеине.

Сега пациентката се възстановява – 4 дни след операцията вече може да се движи самостоятелно и дори ползва стълбите в болницата.

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия