А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Уникална сърдечна операция

11.04.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Бе извършена в УМБАЛ „Св. Анна” в София.

 

Уникална сърдечна операцияИнтервенцията бе извършена от проф. Владимир Данов (на снимката), началник на Клиниката по кардиохирургия, съобщиха от лечебното заведение.

Когато проф. Данов преглежда болния, той установява, че пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги четат в учебниците.

Лекарите диагностират сърдечна аномалия при 71-годишния пациент още когато той е в детска възраст. Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната се установява вроден порок. Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкократното увеличение на белодробната артерия. В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот, но Мехмед изумява всички, защото достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се води медицински феномен.

„В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт”, коментира проф. Владимир Данов.

Пациентът претърпява 4-часова операция. Неговото сърце бе изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб) и за това време бяха коригирани и трите увредени клапи и белодробната артерия беше реконструирана до нормални размери. Днес пациентът вече е изписан напълно възстановен, отбелязват от болницата.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна