А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Уникална операция извършиха в Клиниката по неврохирургия

05.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

В УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. Екипът постави индивидуални черепни импланти.

 

Уникална операция извършиха в Клиниката по неврохирургияВ Клиниката по неврохирургия на Университетска Болница „Св. Марина“ гр. Варна, под ръководството на нейния началник доц. Явор Енчев, бе извършена поредна уникална за страната операция, предаде Moreto.net.
Имплантиран е индивидуално изработен имплант, който прецизно затваря сложен дефект на черепа и постига чудесен козметичен ефект. Пациентът е млад мъж, който по повод на тумор, ангажиращ предната черепна основа и лицето е претърпял операция довела до пълното отстраняване на образуванието, но и до голям, обезобразяващ костен дефект на челото, съобщиха от болницата.
Тази операция на практика е излекувала болния, но е била причина за появата на тежък козметичен дефект, както и на обширна зона от мозъка останала без костна защита и изложена на риск от евентуална травма. До скоро тези костни дефекти са били затваряни без възможност да се постигне оптимален козметичен ефект. Понастоящем в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“, е възможно да се осъществи реконструкция на всички черепни дефекти до състоянието им преди тяхната поява. За целта е необходимо да се прави предоперативно КТ изследване на главата на болния, по определен протокол. Изследването се изпраща до фирмата производител в Австралия. Тя изработва триизмерна реконструкция на черепа на пациента в реални размери, заедно с уникален индивидуален имплант, който прецизно отговаря на черепния дефект. След като изработеният имплант пристигне в клиниката, по време на операция той се поставя на мястото на дефекта като в пъзел и възстановява прецизно специфичните черти на всеки индивидуален череп. По този начин се постига не само пълна защита на подлежащия мозък, но и се възстановява визията и самочувствието на пациентите.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия