А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В УМБЛСМ „Пирогов“ ще бъде открита паметна плоча на проф. Емил Таков

23.05.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това съобщиха от спешния институт.

 

В УМБЛСМ „Пирогов“ ще бъде открита паметна плоча на проф. Емил Таков На 25.05.2018 г. в УМБЛСМ „Пирогов“ ще бъде открита паметна плоча на професор Емил Таков. Той беше дългогодишен директор на лечебното заведение, министър на здравеопазването в служебното правителство на Стефан Софиянски и светило в ортопедичната травматология.

Проф. Емил Таков е роден на 4 януари 1950 г. Завършва медицина през 1978 г. и работи в болницата в Стара Загора. През 1982 г. се премества в детската клиника по спешна травматология към Пирогов. Проф. Таков е дългогодишен началник на ІІІ-та травматологична клиника и на Секцията по ортопедия и травматология на „Пирогов”. В периода 1992-1995 г. е директор на болницата. През 1997 г. за няколко месеца е министър на здравеопазването в правителството на Стефан Софиянски.

Неговият неповторим усет за ценното и важното в ортопедичната травматология определи посоката, в която се развива тази специалност в България. Под негово ръководство се въведоха у нас съвременните методи за лечение на фрактурите. Той и неговите ученици създадоха множество научни публикации, дисертационни трудове и две настолни книги на всеки ортопед травматолог - „Фрактурите - диагностика и лечение“ и „Фрактури при децата“, отбелязват от лечебното заведение.

Професор Емил Таков създаде съвременната школа по травматология в България.

Възпоменателната плоча е изработена по инициатива на неговите ученици и приятели.

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия