А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

УМБАЛ „Свети Георги” вече разполага с апарат за ранна диагностика на детското зрение

08.04.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Стойността на дарения авторефрактометър е 18 000 лева. С него ще се диагностицират и проблеми с очите при недоносени деца.

 

УМБАЛ „Свети Георги” вече разполага с апарат за ранна диагностика на детското зрениеДетски авторефрактометър на стойност 18 000 лева дари „Зонта клуб“ – Пловдив на УМБАЛ Свети Георги“. Лично президентът на клуба г-жа Елена Кабир връчи дарението на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Дареното техническо оборудване е последен модел, с пълна окомплектовка от принтер, монитор, маса, клавиатура, мишка, флаш памет и пълен набор от 4 лиценза. Апаратът ще се използва в детския кабинет на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“, който се намира в Хирургичния блок на лечебното заведение.

УМБАЛ „Свети Георги” вече разполага с апарат за ранна диагностика на детското зрение

(От ляво на дясно - г-жа Кабир, проф. Джамбазов и д-р Маринов)

Апаратът осигурява безконтактно надеждно и бързо определяне на диоптричната сила на детското око и ще се използва за пациенти в изключително ранна възраст, на които им е трудно да останат неподвижни за по-дълъг период от време. Новата придобивка ще помогне и в случаите на т.нар. мързеливо око – наличие на ниско зрение без да има заболяване, което да предизвика това.

При недоносените деца рефрактометърът ще гарантира по-ранна диагностика и лечение. Специалистите коментират, че ретинопатията при преждевременно родените е една от водещите причини за детска слепота в развитите страни и страните със среден доход. Вече има 7-месечно бебе, на което са предписани очила, разказаха д-р Васил Маринов и д-р Теодора Боева, които работят в Детския очен кабинет.

УМБАЛ „Свети Георги” вече разполага с апарат за ранна диагностика на детското зрение

Те обясниха, че в кабинета не само ще се поставят диагнози, но и ще провежда цялостното лечение на всеки малък пациент, като по този начин на родителите ще бъде спестено посещаването на други оптични кабинети, лаборатории или болници. Децата ще имат електронно досие, в което ще се вписва всяка нова информация, подчертаха от УМБАЛ Свети Георги“.

УМБАЛ „Свети Георги” вече разполага с апарат за ранна диагностика на детското зрение

„Зонта клуб“ – Пловдив събра средствата за рефрактометъра в рамките на проекта си „Виждай ясно, живей щастливо”, който стартира през лятото на 2013 г. За целта клубът организира няколко благотворителни инициативи.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология