А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

УМБАЛ „Свети Георги“ пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиограф

19.12.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Официално откриване и пускане в експлоатация на високотехнологичната апаратура ще бъде днес в Клиниката по кардиология.

 

УМБАЛ „Свети Георги“ пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиографАпаратът е последен модел в своя клас и е единственият до момента в България. Той ще се използва за образна диагностика при сърдечносъдови заболявания, обясни началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Той допълни, че още докато е бил в тренировъчен режим, ехокардиографът е помогнал за вземане на решения при трудни диагнози. Закупен е от Медицински университет – Пловдив, за да се използва за лечение на пациенти на УМБАЛ „Свети Георги“ и за академичното развитие на лекарите, голяма част от тях – преподаватели във висшето училище. Науката и практиката в медицината вървят ръка за ръка, в този смисъл УМБАЛ „Свети Георги“ и МУ – Пловдив се развиват и усъвършенстват едновременно: университетът обучава бъдещите лекари, но те стават професионалисти по време на специализациите и работата си в болницата, смята проф. д-р Федя Николов.

На официалния старт в използването на иновативната апаратура са поканени изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, ректорът на Медицински университет – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, деканът на Медицинския факултет в МУПловдив проф. д-р Николай Бояджиев, дм, ръководители на клиники в университетската болница и представители на други лечебни заведения.

 

още от Избор на редактора
още от Образна диагностика
още от Сърдечна