А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

УМБАЛ „Свети Георги“ получи от „Българската Коледа“ операционен микроскоп от най-висок клас

14.10.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Високотехнологичният апарат е на стойност 115 000 лева, с него ще се извършва високоспециализирана очна хирургия при деца до 18 години.

 

УМБАЛ „Свети Георги“ получи от „Българската Коледа“ операционен микроскоп от най-висок класОперационен микроскоп от най-висок клас получи УМБАЛ Свети Георги“ от Благотворителната инициатива на „Българската Коледа“, съобщиха от лечебното заведение.
Апаратът е предназначен за Клиниката по очни болести. С него ще се извършват операции на преден и заден очен сегмент, защото е с много подходяща система за тяхната визуализация. Микроскопът има вградено асистентско място с възможност за регулиране на фокуса и увеличението независимо от оператора. Разполага и с витреоратинална система за широкоъгълно неконтактно наблюдение на очното дъно по време на витреоретинални операции, с изключително прецизен окуляр както за хирурга, така и за асистента му. Към апарата е монтирана камера за извършване на запис на интервенциите.
Вече е проведено е обучение на персонала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ за работа с тази високотехнологична техника.
Предназначението на новата придобивка е основно за високоспециализирана вътреочна хирургия – лечение на вродена катаракта, вродена глаукова, травматични случаи в детска възраст, невропатии при недоносените. С операционния микроскоп ще се извършва оперативно лечение на деца от 0 до 18 години. Стойността му е 115 000 лева.
„Българската Коледа” е благотворителна инициатива под патронажа на президента на България, която набира средства за лечението на болни български деца. Темата на Кампания 2013/2014 г. е „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. За да има по-малко деца с увредено зрение и слух, „Българска Коледа” кампания 2013/2014 г., си постави за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобрявана на ранната диагностика и активното съвременно лечение на тези заболявания, чрез подобряване на оборудването си и разширяване на компетентността на специалистите работещи в тях.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология