А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В УМБАЛ „Дева Мария“-Бургас

20.02.2018 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Отстраниха безкръвно 4-килограмов овариален тумор.

 

В УМБАЛ „Дева Мария“-Бургас4-килограмов доброкачествен овариален тумор бе успешно отстранен по лапаро-ендоскопски метод от д-р Георги Хубчев (на снимката) и екипа на Отделението по гинекология към университетска болница „Дева Мария“. Известният онкогинеколог успя да премахне огромното доброкачествено образувание по максимално щадящ за пациентката начин.
53-годишната пациентка пристига при д-р Георги Хубчев с тумор, визуално наподобяващ 6-7 месечна бременност. След като внимателно я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е доброкачествен, д-р Хубчев решава да предприеме лапароскопска операция. Безкръвният метод е много щадящ, но приложението му при толкова голям тумор е изключителна рядкост. Въпреки това д-р Хубчев се ангажира да го извади именно лапароскопски, за да може пациентката да се възстанови максимално бързо и да няма видими белези от оперативната намеса.
„Туморът бе с тегло почти 4 килограма, но успяхме да го извадим по безкръвен метод и с това да спестим на пациентката месеци възстановяване. Пациентката понесе операцията отлично и от третия ден си е вкъщи“, разказва д-р Хубчев. Специалистът подчертава, че миниинвазивната хирургия е златен стандарт в световната медицина и все по-рядко ще се срещат отворените операции. Ясно е, че при ендоскопските операции травматизмът е сведен до минимум. В момента все повече се налага и тезата, че с лапароскопските операции се намалява имунологичната провокация и това води до по-бърз оздравителен процес. Освен всичко друго, лапароскопската хирургия предпазва от сраствания в корема.
Въпреки категоричните позитиви на ендоскопските операции, когато става въпрос за големи тумори, повечето лекари не дръзват да опитат лапароскопско премахване, а прибягват до отварянето на коремната кухина. Така четирикилограмовият тумор, изваден през миналата седмица в университетска болница „Дева Мария“ е един от най-големите тумори, вадени по безкръвен начин не само в Бургас, но и в България.

 

още от Новини от деня
още от Онкология
още от Гинекология