А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Учените са идентифицирали биомаркери за болестта на Алцхаймер в проби от слюнка

21.06.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Изследването има обещаващи резултати за приложение в клинична обстановка.

 

Учените от Университета в Алберта са идентифицирали три биомаркера за откриване на леко когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер в проби от слюнка. Изследването има обещаващи резултати за приложение в клинична обстановка.

Изследователският екип съчетава опит в метаболомията в лицето на Лианнг Ли, професор в катедрата по химия и в невродегенеративни разстройства в лицето на Роджър Диксън, професор в катедрата по психология. „Всички прогнози сочат към предстоящото и зашеметяващо глобално въздействие на невродегенеративните заболявания и деменция“, казва Диксън за критичното значение на това изследване.

Ли и Диксън са изследвали слюнчените проби от три групи пациенти, тези с болестта на Алцхаймер, тези с леко когнитивно увреждане и тези с нормално познание. Използвайки мощен масов спектрометър, та изследват повече от 6000 метаболита - съединения, които са част от метаболитните процеси на тялото ни - за да идентифицира всички промени или подписи между групите.

„В този анализ открихме три метаболита, които могат да бъдат използвани за разграничаване между тези три групи“, каза Ли. „Това е предварителна работа, защото използвахме много малък размер на извадката, но резултатите са много обещаващи. Ако можем да използваме по-голям набор от проби, можем да потвърдим нашите открития и да направим тест за болестта на Алцхаймер“.

Тестът за слюнката ще се окаже полезен в клиничните условия за неговата лекота и неинвазивен характер. Също така има потенциала да открива по-рано невродегенеративните заболявания, което позволява ранна намеса.

„До този момент никакви интервенции за болестта на Алцхаймер, които променят заболяването, не са успешни“, обяснява Диксън. Поради тази причина изследователите се стремят да открият най-ранните сигнали за болестта, така че протоколите за превенция да могат да бъдат приложени.

Друга добавена полза от идентифицирането на тези биомаркери е способността да се провеждат тестове за ефикасност за лечение. „Използвайки биомаркерите, можем също така да направим тестове, за да видим какви видове лечение са най-ефективни при лечението на болестта на Алцхаймер - от диета и физическа активност до фармацевтични продукти“, добави Ли.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия