А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Нов център за отстраняване на тумори с ултразвук

19.10.2012 / 12:49 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще започне да функционира в Плевен, съобщи проф. Григор Горчев.

 

Нов център за отстраняване на тумори с ултразвукДо момента авангардният безкръвен метод се прилага в Милано, Барселона и Кеймбридж. Плевен ще бъде четвъртият град в Европа, където ще се работи по тази технология, като предстои тя да бъде въведена и в Германия, съобщи пред Surgery проф. Григор Горчев, ректор на МУ-Плевен. Той допълни, че в града предстои да бъде открит Медицински център за прилагане на нова технология за безкръвно отстраняване на тумори чрез ултразвук.


Апаратът за ултразвуково лечение на ракови образувания ще бъде пуснат до средата на следващия месец. Самият център ще заработи с пациенти след 12 декември тази година.


Медицинската техника се произвежда в Китай. Високо интензивна фокусирана ултразвукова енергия разрушава раковите образувания. Новата технология има предимство пред конвенционалната хирургия, защото пациентът се възстановява бързо и до няколко часа след процедурата може да се прибере у дома”, коментира проф. Горчев.


Трима български специалисти са обучени в Китай, за да работят с техниката - хирург, специалист по образна диагностика и инженер. До края на февруари китайски специалисти ще продължат да обучават българския екип на място в Плевен.

Мария Радмилова

Снимка: Surgery

 

още от Новини от деня
още от Образна диагностика
още от Онкология