А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Търсят доброволци за „Лечение без граници“

18.11.2020 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

 

Неправителствената организация „Лечение без граници“ търси доброволци, които да подкрепят българи, нуждаещи се от лечение в чужбина.

„Набираме доброволци до 3 декември тази година. Тогава свършва официално кампанията ни, но ние набираме доброволци през цялата година, защото никога не се знае кой ще има нужда от нас и къде“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Виктория Илчева, мениджър „Доброволци“ в организацията „Лечение без граници“.

Организацията помага на пациентите с предварителна информация за лечението и с превод при комуникацията с лекуващия екип в болницата. Доброволците придружават болните при пристигане в чужбина и придвижване до болницата.

„Предишен опит не е необходим, важното е да живееш, учиш или работиш в чужбина, да говориш езика на съответната държава, както и български език на много високо ниво, да имаш гъвкаво време, макар и да имаш натоварен график, да си точен и отговорен и да си готов да подкрепяш българи при лечението“, допълни Виктория Илчева.

В пика на коронавируса много болници в чужбина ограничиха плановите лечения и това се отразява на пациентите, чийто планови операции и последващо лечение са отложени за по-късен етап.

„Имаме и пациенти, които се намират в по-напреднал етап на лечението си, които вече са на място, на които продължаваме да помагаме, като болничните заведения позволяват присъствието на преводач с пациентите, макар и с повишено внимание. Активно и независимо от развитието на пандемията помагаме и на пациенти, които търсят информация за лечението в чужбина, това са около 50% от всички запитвания“, подчерта Илчева.

Наблюдава се намаление от 20% на броя на пациентите, които се лекуват в чужбина.

 

още от Новини от деня