А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Нови техники в колянната артроскопия

13.03.2017 / 18:20 - surgery.bg
 
 Facebook

бяха в основата на III курс по колянна хирургия.

 

Курсът бе организиран от Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология в Плевен и се проведе на 10-11 март 2017г.


Нови техники в колянната артроскопия


От страна на организаторите модератори бяха д-р Роберт Халваджиян и д-р Владимир Стефанов. Сред лекторите бяха и чуждестранни гости, които представиха оперативни техники и новости в сферата на артроскопията, и спортната травматология от реални свои клинични случаи.

Целта на събитието, което се провежда за трети път, беше да даде възможност на млади специалисти да почерпят опит и да се възползват от възможността да усъвършенстват някои техники, работейки с кадаври.


Д-р Халваджиян: "Досега в България лекари не са се учили на кадаври"

Нови техники в колянната артроскопия

Д-р Халваджиян, провеждате курс по колянна хирургия за трети път. Какво е новото в тазгодишната среща?

Да, правим срещата за трети пореден път. Домакин е Медицински университет - Плевен, заради неговия чудесен ендоскопски център. Всяка година интересът към курса се увеличава. Срещата е предназначена за хора, които се занимават изключително с артроскопска хирургия на колянна става. Прилагаме последните техники за лечение на менискални увреди и възстановяване на връзков апарат. Демонстрирахме и трансплантация на менискус.

Бихте ли казали повече за чуждестранните гости?

Имаме гости - наши приятели от Хърватска и Словения, които са признати имена – д-р Богдан Амброзич и д-р Никица Дарабуш. Те участват с представянето на техни случаи от практиката, като показват варианти за избягване на грешки при прилагането на дадена техника, начини за подобряването й, както и подробности около “подводните камъни” при прилагането на нови способи.


Нови техники в колянната артроскопия


Кое можем да сложим като най
-важната „отметка“ от курса?

Най-важната „отметка“ е прилагането на най-новите техники в колянната артроскопия. Участниците в курса са подготвени, но биха искали да подобрят своята техника, за да могат да са още по-адекватни към реалните ситуации в операционната зала. Именно затова използваме кадавър, който е абсолютен аналог на това, което ги очаква в реална ситуация.

Използването на кадаври не се прави често в България…

Да, рядко се прави. Ние сме първите в тази насока и мисля, че е това е много полезно за лекарите. Осигуряването им изисква много средства и усилия, защото у нас нямаме система за добиване на кадаври.

Какво представляват тези кадаври, с които работите тук по време на уърк-шоповете?

Това са кадаври от САЩ. Процедурата по доставянето им не е никак лесна, тъй като е нужно да сме сигурни в безопасността, която трябва да осигурим за курсистите. Освен това поемаме и ангажименти за правилното им елиминиране след употребата.


Нови техники в колянната артроскопия


Д-р Стефанов: "Артроскопската хирургия в България е на европейско ниво"

Д-р Стефанов, по време на една от презентациите стана въпрос за протезиране на пациенти, в по-млада възраст. Има ли някаква психологическа бариера сред Ваши колеги и сред самите пациенти, свързана с възрастта – да се отказват да правят такава манипулация, дори, когато е необходима? И има ли някои случаи, когато е абсолютно задължителна, въпреки възрастта на пациента?

Условието за задължителност не важи, когато става въпрос за симптоми и оплаквания на пациента. Когато те наистина нарушават в голяма степен качеството му на живот и очакваните функции на колянната става, възрастта няма как да бъде спирачка или решаващ фактор. Когато става въпрос за млади пациенти, трябва да знаем, че резултатите от ендопротезиране са по-лоши, преживяемостта на ендопротезата винаги е по-ниска, ако се постави в тялото на по-млад пациент, макар и с не толкова тежка деформация и артроза. Така че и самата ортопедична общност и хирурзите, занимаващи се протезиране на колянна става, са по-въздържани в тези случаи. Целта е да се търсят възможности – оперативни или консервативни методи на лечение, така че да подобрим качеството на живот на пациента и да отложим този тип хирургия за възраст над 50 години.


Нови техники в колянната артроскопия


На курса има участници от няколко страни. Как тече обмяната на опит и доколко българските Ви колеги научават повече от чуждестранните участници или все пак можем да поставим събитието на плоскостта „равностоен обмен на опит“
?

Целта на събитието е да дадем възможност на млади колеги от България, които работят в областта на колянната хирургия, да усъвършенстват някои техники, свързани с пластика на предна кръстна връзка, лечение на пателарна нестабилност, лечение на връзкови увреди на колянната става. Някои от нашите гости са от чужбина и тяхната роля е именно да предадат своя опит. Сред лекторите има български хирурзи, които са на световно ниво, така че това е един наистина много добър начин да споделим както нашия опит с чуждестранните гости, така и обратното. Основната цел е да се даде възможност на курсистите, на младите колеги, да пипнат, да опитат, те самите да направят операциите, така че да добият увереност по време на тяхната хирургична дейност в операционната.


Нови техники в колянната артроскопия


Липсва ли в България подходяща техника, която да ограничава работата и така някои манипулации просто да бъдат отлагани
? И има ли нещо, което пък да е толкова скъпо, че да налага отлагането на дадена манипулация?

Трябва да отбележа, че артроскопската хирургия е високотехнологична. За извършването на този тип операции е необходимо операционната да разполага с голям обем специфична апаратура и инструментариум, които са скъпи. Липсата им може да бъде наистина фактор за недобра оперативна дейност и лоши резултати. В България тази хирургия е развита на много добро ниво и мога да кажа, че в по-големите центрове по артроскопска и реконструктивна хирургия разполагаме със съвременна техника, обучени лекари и това, което правим е на европейско ниво.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Ортопедия
още от Избор на редактора