А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Създаваме критерии за лечение при фрактури на фемура, които липсват в световен мащаб

09.08.2017 / 19:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза д-р Здравко Дренчев , след конференцията „Дни на детската ортопедия и травматология".

 

Д-р Дренчев, разкажете ни повече за случаите на деца с фрактури на фемура тип 33-М.

Създаваме критерии за лечение при фрактури на фемура, които липсват в световен мащаб

Ние в „Пирогов“ имаме богат опит с тях. Някои колеги са виждали по 2-3 такива фрактури в практиката си, докато ние се сблъскваме с тях често. За 12 години, имаме 19 такива случая. Това, че сме спешен център и при нас идват почти всички тежки случаи, ни помага да изградим опит в областта.

Как се получават тези фрактури?

При падане от високо, най-малко втори или трети етаж, или при ПТП, особено когато децата са се возили на предната седалка, без колан, и са ударили коленете си в таблото. Наричат ги board травма. Така се получава тази т.нар. гранична фрактура. Понякога се получава и когато детето има кисти. Те отслабват костта и оттам започва процесът, който в даден момент води до фрактурата. Дилемата е в това какъв имплант да се използва, какъв подход също така, дали да е консервативно – с гипсова имобилизация, или някакъв алтернативен имплант, като плака, пирон и т.н. Дискусията все още не е довела до решение на този проблем. Няма отговор и в медицинската литература. Можем да обърнем внимание и на новите плаки, които са заключващи, и да поговорим дали са добри от гледна точка на стабилност, репозиция и наместване на фрактурата. Тук именно има спорове дали са идеални, защото хирургичната травма е доста сериозна, т.е. нанася се много сериозна травма на меките тъкани, а това се избягва в детска възраст. При децата се стараем винаги да правим всичко минимално инвазивно, доколкото е възможно.

Как се прави преценка за избор на метод на лечение?

Точно това е нашето занимание в момента. И то от няколко години. Искаме да създадем такива критерии. Дори в световната медицинска литература няма такива критерии. Трябва да ги създадем, за да е по-ясно при дадено дете в определена възраст какви импланти са необходими. Това са особени случаи, които са трудни за лечение. Ще е дълъг процес, ще минат сигурно няколко години, докато се стигне до някакъв извод, но разполагаме с много материал в клиниката ни, а това е сериозен опит.

Разкажете ни малко повече за еластичната интрамедуларна остеосинтеза при деца с такива фрактури.

Тема, която дълго се разисква. Последната генерация импланти – титаниеви и стоманени пръчки, се използва повече от 10 години. Те са идеални за деца, заради всичките си предимства: поставянето им е минимално инвазивно, което е най-важното; спестява гипсовата имобилизация; спестява големите разрези, които се правят за другите импланти; скъсява болничния престой, което е много важно от икономическа и семейна гледна точка. Едно е възрастен човек да лежи в болница 15, 20 или повече дни, съвсем друго е, когато става дума за дете. Все пак това е много важен психологически фактор. Много често показанията са субективни и едно дете може да се лекува и с гипс, и с еластични пирони. Тук вече стой личният избор на родителите дали това дете да стои 2 месеца в гипс от кръста надолу и да лежи, или на втория ден след операцията да бъде изправено с патерици. Това не е маловажно.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Интервюта
още от Ортопедия