А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Съвременните монитори и телевизори, лаптопите, таблетите и мобилните телефони не увреждат очите

01.02.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира доц. Борислав Кючуков.

 

Съвременните монитори и телевизори, лаптопите, таблетите и мобилните телефони не увреждат очитеНосенето на грешни очила също не е опасно, то може да предизвика известно главоболие, но не и да нанесе вреда на човешкото зрение. Проблемът при изписването на грешни очила е по-скоро финансов за пациентите. Това коментира един от известните специалисти по очни болести в България, който завежда Клиниката по офталмология в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” - доц. Борислав Кючуков, цитиран от Дарик.

Специалистът изтъкна, че единственото относително вредно въздействие на съвременните екрани върху човешкото око е свързано с по-рядкото мигане. Този проблем обаче може да се реши с изкуствени сълзи или пък с по-добра хигиена на работа с компютър.

Чест въпрос на родителите е дали компютърът, лаптопът, ноутбукът, таблетът или телефонът влошават зрението на детето. „Те не увреждат очите. Значи всички монитори, които са плоски, а не кинескопни като старите телевизори, нямат никакво вредно въздействие върху очите. Това е много добре за хората, които прекарват по четири или пет часа дневно пред компютрите. Така че дали детето работи или играе 10 часа пред един плосък монитор или пък лаптоп, това няма значение за неговите очи. Единственото относително вредно въздействие при продължителното взиране в екрана е по-рядкото мигане. А при по-рядко мигане окото по-рядко се овлажнява и оттам - по-лесно изсъхва. Може да има зачервяване, може да има боцкане, но тези оплаквания на синдрома на компютърно зрение се преодоляват с няколко прости неща”, каза доц. Кючуков.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология