А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Съвременни очни операции - в МБАЛ „Медика – Русе”

22.04.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенциите ще се извършват от тази седмица в Отделението по Очни болести, съобщиха от лечебното заведение.

 

Съвременни очни операции - в МБАЛ „Медика – Русе”Става въпрос за т. нар. безшевна витректомия, която се прилага при пациенти с отлепена ретина, дупка на макулата или кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото.

Първите пациенти от Русе ще бъдат оперирани на 24 април (четвъртък) от началника на Очно отделение на МБАЛ Медика Русе” д-р Стела Шаханова и офталмохирурга от София – д-р Лукан Мишев.

Операцията се извършва с високотехнологичен апарат, който за момента няма аналог в света. „Този тип операции е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия и с дупка на макулата. За съжаление, тези заболявания стават все повече у нас, заради късното посещение при специалист, или отлагане на лечението. В рисковата група попадат най-вече пациентите с диабет. Благодарение на новата технология, вече е възможно да прогледнат пациенти, които до момента са били определяни като безнадеждни”, коментира д-р Стела Шаханова.

До момента такива интервенции са извършвани в два региона на страната.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология