А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Световният ден за борба с хепатита

25.07.2013 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще бъде отбелязан с пресконференция във Варна.

 

Световният ден за борба с хепатитаТя ще се проведе утре, а поводът е Световният ден за борба с хепатита, който се отбелязва всяка година на 28 юли от 2008 г. с различни инициативи в цял свят. По традиция, събитието се отбелязва от „Хепасист”, напомнят от организацията.


На пресконференцията утре, която ще се състои във Варна, ще бъде представена информация за заболяването, ще бъдат оповестени резултатите от скрининговите акции по градове, както и от проведена анкета, чиято цел бе да установи доколко обществото е запознато с начините на разпространение на хепатит A, B и C. Ще бъде изнесена и информация за предстоящите безплатни скринингови акции във Варна и Бургас. В събитието ще участват проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на Kлиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, Христофор Зюмбюлски, ръководител направление - Фондация „SOS -семейства в риск”, Тодор Петров, регионален координатор на НСБХ „Хепасист”.


Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря”, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб почти винаги е фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 000 от тях умират.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология