А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк”

14.08.2014 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Извършиха ендоскопска операция с модерна навигираща система.

 


Пациентът беше с тумор на околоносните кухини и носна полипоза, информираха от лечебното заведение. То е единственото в страната, което разполага с такава система. В интервенцията участва проф. Карен Джамбазов, водещ специалист по ушно-носно-гърлени болести, изпълнителен директор на УМБАЛ Свети Георги”. Ето какво сподели след операцията:
В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк”
Операцията изисква навигираща система – с какво тя помага при извършването на този тип интервенции?
Пациентът е относително млад с хронично заболяване – хроничен полипозен синуит, който обхваща всички синуси. Освен всичко това се установи и най-вероятно доброкачествено образувание в десните синуси (очакваме хистологичния резултат), което прави оперативната интервенция доста по-сложна, отколкото традиционното премахване само на полипите от носа. Затова се и наложи да се използва цялата комбинация от оптични средства, както и навигационна система и целият специфичен инструментариум, необходим за провеждането на високотехнологична ендоскопска операция на околоносните кухини. В случая това помогна при пациента да се осъществи една радикална интервенция, при която се премахна туморното образувание, отвориха се всички околоносни кухини, осъществи се и корекция на носната преграда.
Помага ли новата система за по-бързото възстановяване на пациентите и по-лесното отстраняване на проблемите?
Категорично. Тези системи са революцията в областта на ендоназалната хирургия. Преди тях в целия свят се използваха методики, при които се налагаше да се правят външни разрези, да се премахват костните структури на синусите, което водеше до доста дълъг следоперативен период и неприятни усложнения от страна на различни черепно-мозъчни нерви. Сега при наличието на тези съвременни системи можем да оперираме през естествените отвори на носа без да се налага да правим допълнителни разрези, което значително съкращава следоперативния престой, като помага и на пациента да се възстанови много по-бързо.
Какви са ви впечатленията от болницата и наличната апаратура?
Впечатлен съм от тази болница, впечатлен съм от уредбата, която има вътре, от апаратурата, която видях в отделението „Уши, нос, гърло”, както и от операционните зали. Дори не съм очаквал, че в България вече може да има на такова високо ниво оборудване и операционни зали.
В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк”
Посещението на проф. Карен Джамбазов в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора е част от летните инициативи на Българското ринологично сдружение (БРС). През следващата седмица на 19-20 август ще бъдат извършени други подобни интервенции от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия и проф. Карен Джамбазов в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, а на 25 август проф. д-р Бернхард Шик ще гостува и в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора и заедно с доц. Петър Руев ще оперира двама комплицирани пациенти, използвайки помощта на наличната навигационна система. Проф. д-р Бернхард Шик е международно признат специалист по ендоскопска синус хирургия и посещението му в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора е признание за високото ниво на УНГ отделението към болницата.
В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк”

 

още от Новини от деня
още от Уши, нос, гърло