А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем

05.02.2015 / 19:40 - surgery.bg
 
 Facebook

Научна сесия по темата се състоя в УМБАЛ „Александровска”. На форума проф. Хосе Мариа Ласо представи метода си и обмени мнения и опит с български специалисти от различни области.

 

Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедемНа 6 февруари, специалистът от Испания, заедно с българския си колега д-р Йордан Йорданов, специалист от Клиника по пластична и реконструктивна хирургия на ВМА, ще извършат за първи път у нас супермикрохирургична операция на пациент с постоперативен лимфедем (лимфен застой).
Проф. Хосе Мариа Лако е в България, по покана на Съюза на българските медицински специалисти.
Днес специалистът изнесе лекция на тема „Супермикрохирургията в лечението на лимфедема”: Постоперативно мониториране; Нашият опит от последните години в микрохирургичното лечение на пострадиционния и постоперативния лимфедем.
Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем
(От ляво на дясно - д-р Йордан Йорданов и проф. Хосе Мариа Ласо)
В рамките на състоялия се научен форум, презентации имаха също д-р Росица Кръстева, Отделение по медицинска онкология, МБАЛ „Сердика” ЕООД (Лимфедемът при онкологичните пациенти); д-р Йордан Йорданов, Отделение по пластична хирургия и изгаряния, ВМА – София (Схващания, видове и стадиране на лимфедема); проф. Васил Хаджидеков, УМБАЛ „Александровска” ЕАД (Образна диагностика на лимфедема); Ана Николова, кинезитерапевт в Катедра по ортопедична травматология и реконструктивна хирургия, ВМА – София (Неоперативни методи за третиране на лимфедема) и др.
Предстои утре да бъде да бъде извършена супермикрохирургична операция на пациент с постоперативен лимфедем (лимфен застой). Заболяването представлява оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено оттичане на лимфата. При хирургичното лечение на злокачествени тумори, освен самият тумор, обичайно се отстраняват и близко разположените лимфни съдове и възли. Едно от най-честите късни усложнения след подобна процедура е невъзможността лимфната течност да се оттича нормално, в резултат на което се получава лимфедем. Отокът на близко разположения крайник с времето се засилва, може да обхване цели крайници, и води не само до дискомфорт, но и до силни болки и инвалидизиране. Доскоро състоянието се смяташе за нелечимо както в България, така и по света. В страната ни липсва официален регистър на засегнатите от лимфедем, но е известно, че от това заболяване страдат хиляди хора.
Интервенцията ще бъде извършена в УМБАЛ Св. Иван Рилски”, която единствено в страната разполага с подходяща апаратура. Операцията ще бъде предавана чрез конферентна видеовръзка между операционната зала и аудитория „Проф. Янко Добрев“, в сградата на II-ра хирургия на УМБАЛ Александровска“.
Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем
Откриване на научния форум.
Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем
Презентацията на проф. Ласо.
Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем
На първия ред - проф. Васил Хаджидеков, председател на Съюза на българските медицински специалисти, по чиято покана пристигна известният испански професор у нас.
Супермикрохирургията – нова ера в лечението на постоперативния лимфедем
Д-р Росица Кръстева (на първия ред) също бе сред лекторите на научния форум.
Снимки: Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Пластична