А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Стволови клетки ще заместват сърдечните трансплантации

15.01.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

В сърцата на пациентите ще бъдат инжектирани стволови клетки, за да се възстановят увредените след прекаран инфаркт сърдечни тъкани, поясниха учените.

 

Стволови клетки ще заместват сърдечните трансплантацииПациенти, преживели инфаркт ще могат да се възстановяват по-лесно с помощта на стволови клетки. Това става възможно, след като през 2016 г. петдесетина пациенти, засегнати от сърдечни увреждания, във Франция, Великобритания и Сингапур се подлагат на иновативна експериментална терапия, от която след време ще могат да се възлолзват милиони хора, съобщи сп. „Сианс е авнир”.
В сърцата на пациентите ще бъдат инжектирани директно техни стволови клетки, за да се възстановят увредените след прекаран инфаркт сърдечни тъкани, поясниха учените. Тези клинични опити получиха нужното одобрение от европейските здравни власти. Ако резултатите са удовлетворителни, изследването ще обхване 150 пациенти, включително в САЩ и Канада. В случай, че отново се получат добри резултати, методът ще стане приложим към 2019 г.
Технологията е предназначена за пациенти, прекарали остър миокарден инфаркт, който е довел до застрашаващи живота увреждания на сърдечния мускул. Тя ще предложи също алтернатива на сърдечните трансплантации.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна