А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Страната ни спечели пет европейски проекта в гастроентерологията

12.07.2019 / 14:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това информира д-р Радислав Наков.

 

Българското дружество по гастроентерология (БДГЕ) спечели общо пет научно-практически проекта към Европейското обединение по гастроентерология (UEG). В четири от проектите страната ни е партньор в организирането на водещи научни срещи, а в един от тях България ще участва в първото Европейско практическо ръководство (гайдлайн) за приложение на дихателни тестове в гастроентрологията.

„За първи път в историята си България печели проекти организирани от UEG, което дава невероятна възможност за развитие и международни контакти на българските гастроентеролози. В проектите редица български лекари ще могат да попият безценен международен опит от експерти и ще имат възможността да започнат допълнителни проекти с колеги от чужбина“, коментира д-р Радислав Наков (на снимката), член на Управителния съвет на UEG и председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България.

Научните срещи, които ще се организират в партньорство с БДГЕ са в Дубровник, София, Кишинев и Белград, като всички ще се състоят през 2020 г. Срещата в Хърватия ще бъде Вторият Европейски конгрес за млади гастроентеролози, където се очакват над 600 млади гастроентеролози от цяла Европа. Почетен гост-лектор на събитието ще бъде председателя на БДГЕ – проф. Красимир Антонов, а освен него презентации ще изнесат и редица млади български гастроентеролози.

В Кишинев, Молдова, за първи път в историята на Европейската гастроентерология ще се проведе конгрес на тема „Редки болести в гастроентерологията“.

В Белград, български, сръбски и черногорски гастроентеролози ще изготвят обща стратегия за подобряване на проследяването на онкологичните заболявания на храносмилателната система.

През септември 2020г. в София, Европейското дружество на гастроентеролозите от доболничната помощ ще организира специален семинар за български общопрактикуващи лекари с подкрепата на БДГЕ. Целта е българските ОПЛ-та да се запознаят синтезирано с всички важни за тях новости в диагностиката и лечението на храносмилателните заболявания.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология