А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Стартира инициатива за набиране на средства за видео ЕЕГ система

10.07.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

За единственото отделение по детска неврология в Южна България.

 

Става въпрос за Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, предаде offnews.bg. Инициативата е на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ и има за цел да бъде предоставена възможността за напълно безплатно използване на оборудването от пациенти на тази клиника. До момента единствената такава апаратура в България се намира в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” София и записването за изследване става за месеци напред.

В момента клиниката в Пловдив разполага с видео ЕЕГ апарат, който позволява диагностика за кратки интервали на будност и сън. С новата и по-функционална апаратура наблюдението ще може да се провежда денонощно, в продължение на няколко дни, което позволява изследване на състоянието на най-малките пациенти в различни ситуации от ежедневието.

С подобна видео-ЕЕГ система разполагат някои от напредналите в лечението на деца с неврологични заболявания болници в света, а желанието на Асоциацията е децата в България да имат възможност да се възползват от тази система напълно безплатно. За да се направи подобно платено наблюдение в най-близката клиника (в Турция), семейството на пациента плаща около 2000 лв.

Видео ЕЕГ системата ще подпомогне диагностицирането, следенето на състоянието и лечението на деца с различни неврологични заболявания. Базовият пакет, заедно с допълнителните две камери и компютър, възлиза на стойност 18 583,11 лв. Цената включва доставката на апаратурата до клиниката, монтаж и инструктаж за употреба.

„Апаратурата е незаменима за диференциране на епилептични от неепилептични пристъпи и за определяне вида на епилепсията”, коментира началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

С тази техника ще стане възможно продължителното наблюдение на деца с неврологични заболявания, като наред с ЕЕГ изследването се прави и видеозапис на пациентите. Така може да бъде изследвана по-тясно връзката между сигналите, които мозъкът подава и реакциите на тялото, като се уточнят причините за особени краткотрайни движения или поведения.

Клиниката разполага с квалифицирани кадри, които в реално време ще разчитат показанията от изследването и ще преценяват колко продължително да бъде то в зависимост от нуждите на съответния пациент.

 

още от Неврохирургия
още от Избор на редактора
още от Детска