А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Стартира имунизирането на доброволци във Великобритания

25.06.2020 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Тества се нова ваксина срещу коронавируса.

 

Около 300 души ще получат ваксината през следващите седмици, което е част от проекта на професор Робин Шаток от лондонския Имперски колеж, информира БНР.

Направените опити със животни предполагат, че ваксината е безопасна и засилва ефективността на имунната система. Подобни опити се правят и на много други места по света, като общо около 120 програми са в ход в момента.

В университета в Оксфорд също започнаха опити с хора.

Би Би Си цитира 39-годишната Кати, работеща в сферата на финансите, която е една от доброволците. Тя казва, че е решила да участва в опитите, защото иска да играе роля в борбата срещу вируса.

Според проекта на професор Шаток ще има втора фаза през октомври с участието на още 6000 души. Екипът на лондонския Имперски колеж се надява ваксината да започне да се ползва в Обединеното кралство и по света от началото на следващата година.

Много от традиционните ваксини използват отслабена или модифицирана форма на вируса или части от него, докато изследователите от Имперския колеж използват нов подход със синтетични нишки от генетичен код, които имитират вируса.

 

още от Новини от деня