А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В Стара Загора провеждат безплатни очни прегледи

11.02.2019 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Те ще продължат до края на март, съобщиха от болница „Тракия“.

 

Безплатни очни прегледи до края на март организира болница „Тракия“ в Стара Загора, съобщиха от здравното заведение. Целта на кампанията е да се насочи вниманието на пациентите към профилактиката и лечението на вътреочно перде (катаракта). Желаещите да се прегледат безплатно могат да запишат час за преглед на тел. 0895582913, всеки делничен ден между 9 и 16 часа.

Катарактата представлява помътняване на лещата на окото. В нормално състояние очната леща е безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание и е важна част от диоптричния апарат на очната ябълка. При много хора, предимно на възраст над 60-65 години, лещата започва да губи своята прозрачност и помътнява. Човек започва да вижда като през замърсено стъкло и зрението му отслабва. „При някои пациенти този процес може да продължи с години, при други окото може да се „затвори“ само за няколко месеца“, споделя д-р Валентин Христозов, началник на Офталмологично отделение в Болница „Тракия“. Това зависи от начина на живот, от начина на хранене, от обменните процеси в организма на конкретния човек.

В началните етапи на заболяването зрението може да се коригира с диоптрични очила, но от даден момент това вече не е възможно и очите престават да изпълняват нормално ежедневните си дейности като четене писане, гледане на телевизия. Най-доброто решение в случая е смяната на лещата с изкуствена

Премахването на вътрешно очно перде (така наречената старческа катаракта) днес е една от най-честите офталмологични операции. В света оперативното лечение с имплантиране на вътреочни лещи започва преди повече от половин век. В началото офталмолозите са работели само „твърди“ лещи, чието поставяне е изисквало по-голям разрез – от порядъка на 7 до 10 мм. Днес вече съществуват високотехнологични „меки“ лещи, които дават възможност да бъдат имплантирани в сгънато състояние през разрез от 2-2,5 мм. „Това позволява пациентът да вижда още на следващия ден, намалява вероятността от възникване на следоперативни усложнения или появата на астигматизъм. Нещо повече – съществуват специални торични лещи, които се имплантират на пациенти, страдащи от астигматизъм“, посочва д-р Христозов.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология