А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Станахме първата страна-домакин на нов формат AO Recon

28.08.2020 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това съобщи известният специалист проф. Пламен Кинов.

 

Необходимостта от социална дистанция в името на общественото здраве и превенцията на COVID-19 преобърнаха дългоутвърдените във времето стандарти за интелектуална комуникация и дори образование.

Под ръководството на проф. Пламен Кинов, ръководител на Клиниката по ортопедия на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, беше проведен първия онлайн курс на международна организация по ендопротезиране AO Рекон. Базираната в Швейцария световна асоциация избра България за домакин на пилотен онлайн проект “AO Recon Hybrid Course Principles of hip and knee replacement“. Курсът съчетава онлайн сесии за колянно и тазобедрено ендопротезиране, и практическа част. Образователните програми на AО Рекон са едни от най-престижните и важни в областта на протезирането и всички водещите ортопеди са минали обучение през програмата.

Председателите на курса проф. Пламен Кинов от Клиниката по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и световноизвестния ортопед Бас Масри от Ванкувар, Канда заедно с лекторите в курса - водещи специалисти от България и САЩ, Канада, Германия, Гърция, Словения и Хърватия, представиха пред младите си колеги от България новостите в ендопротезирането.

Събитието се проведе в онлайн вариант от 10 до 26 август тази година. Двата модула - за колянно и тазобедрено протезиране бяха разделени на 5 сесии в продължение на няколко седмици. Участниците имаха ценната възможност да участват в групови дискусии и да отправят директни въпроси към лекторите.

В Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше проведена и практическата част на курса. При спазване на строги мерки за превенция на COVID-19, обучаващите се млади ортопеди преминаха и през емблематичната за АО практическа част на курса. Начинаещите лекари имаха възможността да приложат научените тънкости в ендопротезирането върху макети и да се запознаят на практика с принципите и тенденциите на колянното и тазобедрено ендопротезиране, развивани от АО.

АО оцени онлайн курса като изключително успешен и потвърди плановете си да въведе алтернативния формат на онлайн обучение в бъдеще.

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия