А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

VIII-та среща по ендоурология отново сложи страната ни на европейската карта

27.04.2017 / 21:57 - surgery.bg
 
 Facebook

Събитието се проведе в София на 24-25 април и събра голям брой специалисти.

 

За двата дни на срещата най-важното, обсъдено от уролозите беше практическата част на лечението на уролитиазата. Представените клинични случаи запознаха участниците в събитието с това как да я разпознават и лекуват.

През цялото време на конференцията имаше организирана видеоконферентна връзка с операционна зала във ВМА, откъдето се предаваха live stream операци.

Ето какво сподели пред „Здравен навигатор” организаторът на събитието, проф. Илия Салтиров, началник на Клиниката по ендоурология и началник на катедра "Урология и нефрология" във ВМА:

Проф. Салтиров: „Застъпихме всички важни аспекти от лечението и превенцията на уролитиазата”


VIII-та среща по ендоурология отново сложи страната ни на европейската карта


Миналата година поставихме начало на една традиция, обединявайки усилията на организаторите на традиционния симпозиум по ендоурология и минимално-инвазивна хирургия. Инкорпорирахме и един workshop на South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR). Така повишихме практическата стойност на форума и поставихме страната ни на европейската карта. Двете събития минаха под една и съща програма, а в научния комитет участват членове и на Осмия симпозиум по ендоурология, и на SEGUR. Обединихме усилията си, за да представим пред всички участници най-новите тенденции при лечението, диагностиката и превенцията на това често срещано заболяване – уролитиазата. Застъпихме всички главни и важни аспекти в диагностиката и лечението й. С практическите сесии и hands-on-training сесията дадохме възможност на всички колеги да повишат своите знания и практически умения.


VIII-та среща по ендоурология отново сложи страната ни на европейската карта


Бихте ли казал няколко думи за нивото и качеството на представените клинични случаи и материали?

Нивото на научното събитие не отстъпва на нивото и съдържанието на всяко едно такова събитие, провеждано в Европа и света. Тук имаше лидери в областта на диагностиката и лечението на уролитиазата. Всички тези усилия, които полагаме за организирането на събитието, трябва да са полезни не само теоретично, но и практично.

Може ли да ни разкажете повече за темата, която представихте относно създаването на специализиран център за лечение на уролитиаза?

В презентацията си обобщих как се създава специализиран център за лечение на уролитиаза. Идеята е не само да се провежда хирургично лечение, но и да се създадат работни групи от нефролози, диетолози и т.н. Искаме да обхванем всички аспекти на заболяването и с усилията на мултидисциплинарния екип да можем не само да излекуваме един пациент, но и да не позволим заболяването да се завърне при него.

Повече коментари от проведената среща и подробности от конференцията, ще можете да видите в surgery.bg през следващите дни.


VIII-та среща по ендоурология отново сложи страната ни на европейската карта

Снимки: surgery.bg

 

още от Урология
още от Избор на редактора
още от